CMCO dikenakan di Selangor, Putrajaya, KL dan Sabah

Kuala Lumpur: Kerajaan persekutuan mengemukakan semula perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) di Selangor dan Wilayah Persekutuan selama dua minggu bermula 14 Oktober.
Menteri Kanan datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan untuk menetapkan semula CMCO adalah setelah mendapat cadangan dari Kementerian Kesihatan berikutan peningkatan kes Covid-19 positif yang dilaporkan di beberapa kawasan seperti Klang, Petaling dan Gombak.

“Untuk mengekang penyebaran wabak, mesyuarat khas Majlis Keselamatan Nasional yang diadakan hari ini telah bersetuju untuk meletakkan Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya di bawah CMCO berkuat kuasa tengah malam 12.01 pagi dari 14 Oktober hingga 27 Oktober,” katanya dalam keselamatan hariannya taklimat di sini.
Di bawah CMCO, Ismail Sabri berkata semua aktiviti keagamaan, sukan, pendidikan, budaya, majlis perkahwinan dan aktiviti sosial dilarang.
“Semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman awam dan taman rekreasi akan ditutup termasuk masjid dan rumah ibadat bukan Islam,” tambahnya.

Sama seperti penguatkuasaan CMCO yang lalu, makan malam tidak akan dilarang di semua restoran dengan hanya dibenarkan melalui penghantaran, penghantaran dan pengambilan.
“Perjalanan antara daerah juga tidak dibenarkan tetapi pengecualian boleh diberikan kepada pekerja yang melakukan perjalanan dengan tujuan kerja yang mesti mereka hasilkan dalam bentuk pas kerja dan kebenaran daripada majikan mereka,” katanya.
Sekatan lain termasuk hanya mengehadkan dua orang dari setiap isi rumah untuk membeli bahan makanan.
Bagaimanapun, Ismail Sabri mengatakan semua aktiviti ekonomi di Selangor, Putrajaya dan WP Kuala Lumpur akan dibenarkan beroperasi seperti biasa dengan prosedur operasi standard (SOP) yang lebih terperinci yang akan diumumkan oleh Majlis Keselamatan Negara (NSC) tidak lama lagi.
Selain dari Persektuan Selangor dan Wilayah, Ismail Sabri juga mengatakan bahawa pemerintah telah memutuskan untuk menjatuhkan CMCO ke seluruh negeri Sabah.
Ismail Sabri berkata, CMCO di Sabah akan dikuatkuasakan mulai 13 Oktober jam 12.01 pagi hingga 26 Oktober.

Begitu juga, perjalanan antara daerah dibatasi dengan pengecualian yang diberikan kepada pekerja yang melakukan perjalanan dengan tujuan bekerja dengan surat kebenaran
Dia juga mengatakan hanya dua orang dari isi rumah yang dibenarkan keluar dan membeli barang keperluan.
CMCO di Sabah juga bermaksud bahawa semua aktiviti keagamaan, sukan, pendidikan, kebudayaan, majlis perkahwinan dan aktiviti sosial dilarang sepanjang dua minggu.
Di bawah CMCO, waktu perniagaan untuk restoran, pasar, stesen minyak, farmasi dan kedai barang keperluan juga akan dibatasi antara pukul 06:00 hingga 18:00.
Bagi kedai makan, hanya jalan masuk, penghantaran, dan makanan yang dibenarkan dan makan malam dilarang.
Ismail Sabri berkata, SOP terperinci mengenai CMCO Sabah boleh dirujuk di portal web rasmi NSC.

Malay News
Covid 19 Desk