Gempa berkekuatan 7.0 skala Richter melanda Turki dan Gris

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Turki: Gempa kuat melanda hari Jumaat di Laut Aegea antara pantai Turki dan pulau Samos Yunani, runtuh bangunan di bandar Izmir di barat Turki, dan pegawai mengatakan sekurang-kurangnya enam orang terbunuh dan puluhan lagi cedera. Tsunami kecil melanda daerah Seferisar di Izmir, kata Haluk Ozener, pengarah Kandilli Observatory dan Institut Penyelidikan Gempa yang berpusat di Istanbul.

Sekurang-kurangnya empat orang cedera ringan di Samos, di mana amaran tsunami dikeluarkan.
Enam orang terbunuh di Izmir, kota ketiga terbesar di Turki, termasuk satu yang lemas, dan 202 cedera, menurut Presiden Pengurusan Bencana dan Kecemasan Turki, atau AFAD.

Media Turki menunjukkan runtuhan bangunan bertingkat, dengan orang memanjatnya untuk memulakan usaha menyelamatkan. Asap naik dari beberapa tempat.
Video di Twitter menunjukkan banjir di daerah Seferhisar, dan pegawai dan penyiar Turki meminta orang ramai untuk tetap berada di luar jalan setelah laporan kesesakan lalu lintas.

Menteri Kesihatan Fahrettin Koca menulis tweet bahawa 38 ambulans, dua helikopter ambulans dan 35 pasukan penyelamat perubatan bekerja di bandar Izmir.
Pusat Seismologi Eropah-Mediterranean mengatakan, gempa itu pada skala awal 6.9, dengan pusat berpusat 8 batu di utara-timur laut Samos. Amat besar untuk ukuran awal berbeza pada waktu awal dan hari selepas gempa.

Menteri alam sekitar dan perancang bandar, Murat Kurum, mengatakan orang terperangkap di bawah bangkai kapal dan usaha menyelamat sedang dilakukan.
Ahli seismologi Yunani Akis Tselentis memberitahu penyiar negara Yunani ERT bahawa gempa itu dipercayai merupakan gempa bumi utama, tetapi disebabkan oleh kedalaman pusat yang cetek, gempa susulan yang berpotensi kuat dapat dijangka selama beberapa minggu, atau bahkan sebulan, akan datang.

Dia mengatakan penduduk kawasan yang terjejas harus berhati-hati agar tidak memasuki bangunan yang mungkin mengalami kerusakan pada awal gempa, kerana mereka dapat runtuh dalam gempa susulan yang kuat.

Gempa itu dirasakan di seluruh pulau Yunani timur dan sejauh ibu kota Yunani, Athens, dan di Bulgaria. Di Turki, juga terasa di wilayah Aegean dan Marmara, termasuk Istanbul. Gabenor Istanbul mengatakan tidak ada laporan kerosakan di bandar itu, yang terbesar di Turki.

Di Samos, kerusakan dilaporkan di bangunan dan jaringan jalan raya, dan penduduk diberitahu untuk menjauh dari pantai. Air naik di atas dermaga di pelabuhan utama Samos dan membanjiri jalan.

Penduduk juga diberitahu untuk menjauhkan diri dari bangunan, kerana gempa susulan terus menggegarkan kawasan itu.
Menteri Yunani yang bertanggungjawab untuk perlindungan sipil dan pengurusan krisis, Nikos Hardalias, sedang menuju ke Samos, seperti juga pasukan mencari dan menyelamat, paramedik dan jurutera.

Malay News
International Desk