379 institusi pendidikan di JB dan Kuching disuruh tutup

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Sebanyak 376 institusi pendidikan di kawasan zon merah di daerah Johor Bahru, Johor diperintahkan ditutup selama dua minggu mulai Ahad ini hingga 14 November.

Kementerian Pendidikan (KPM) dalam satu kenyataan hari ini mengatakan bahawa institusi yang terlibat adalah sekolah rendah dan menengah di bawah KPM, Institut Pendidikan Guru (IPG) serta sekolah swasta yang berdaftar dengan KPM.
Antara institusi pendidikan yang terlibat ialah 15 sekolah antarabangsa dan empat kolej vokasional.

“Daerah ini (Johor Bahru) telah disahkan sebagai zon merah COVID-19 oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
“Perintah penutupan itu sejajar dengan pesanan khas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 Oktober mengenai keputusan pemerintah untuk menutup sekolah di kawasan zon merah,” kata kenyataan itu hari ini.

Sementara itu, pelajar yang dijadualkan menduduki peperiksaan antarabangsa semasa penutupan institusi ini, perlu mendapatkan surat dari sekolah masing-masing untuk mengikuti peperiksaan tersebut.
“Dalam tempoh ini, pentadbir sekolah dan semua institusi pendidikan diarahkan untuk memastikan bahawa guru dan pelajar menjalankan pengajaran dan pembelajaran dari rumah.
“Manual itu boleh dimuat turun dari portal rasmi, www.moe.gov.my,” katanya.
Sementara itu, di KUCHING tiga sekolah di daerah Samarahan telah diperintahkan untuk ditutup dari 2 November hingga 13 Nov berikutan daerah Kuching yang berdekatan diisytiharkan sebagai zon merah COVID-19.
Satu kenyataan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBN) hari ini, mengatakan bahawa tiga sekolah yang terlibat adalah Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Wira Penrissen, SMK Sg Tapang dan Sekolah Kebangsaan Wira Jaya.
“Penutupan ketiga sekolah itu sejajar dengan pengumuman oleh Kementerian Pendidikan mengenai penutupan institusi pendidikan di zon merah di Kuching,” kata kenyataan itu.
Kenyataan itu juga menyebutkan bahawa sebanyak 16 kes positif baru COVID-19 direkodkan hari ini yang menjadikan jumlah kes di negeri ini menjadi 872.

– BERNAMA