PRK Gerik dan Bugaya akan diadakan – SPR

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
EC ABdul Ghani Salleh

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan bahawa pilihan raya kecil akan diadakan di Gerik, Perak dan Bugaya, Sabah, berikutan pemberitahuan mengenai kerusi Parlimen dan DUN yang kosong di sana.

Dalam satu kenyataan, setiausaha SPR Ikmalrudin Ishak mengatakan bahawa mesyuarat khas mengenai perkara itu yang dipengerusikan oleh pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh, akan diadakan pada pukul 9.30 pagi Jumaat di pejabatnya di Menara SPR, Putrajaya.
“Mesyuarat akan membincangkan tarikh-tarikh penting pada pilihan raya kecil, termasuk hari penamaan calon, pengundian, daftar pemilih yang akan digunakan, dan persiapan lain untuk pilihan raya kecil,” katanya.
Datuk Hasbullah Osman, Ahli Parlimen Gerik selama empat penggal, meninggal dunia Isnin lalu.

Sesuai dengan Artikel 54, Fasal (1) Perlembagaan Persekutuan, SPR mesti mengisi kekosongan kerusi Parlimen Gerik, Perak dalam 60 hari setelah diberitahu mengenai kekosongannya.
Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun memberitahu SPR mengenai kekosongan kerusi itu ekoran kematian penyandangnya.
Sementara itu, SPR juga diberitahu oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Kadzim Yahya mengenai kekosongan kerusi Bugaya yang luar biasa selepas kematian Manis Muka Mohd Darah Selasa lalu.
Menurut Artikel 21 (5) Perlembagaan Negeri Sabah, pemilihan mesti diadakan untuk kerusi DUN Bugaya, Sabah yang kosong.
SPR mengucapkan takziah kepada ahli keluarga si mati.

Malay News
Natonal Desk