Harga emas turun lagi

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
gold Price

Kuala Lumpur: Emas dan perak bergelut di pasaran India hari ini kerana penggubal undang-undang AS tidak dapat mencapai kejayaan dalam rundingan rangsangan. Pasaran ekuiti di Asia hari ini susut dari paras tertinggi di tengah rundingan rangsangan AS yang terhenti dan penjualan semalam dalam stok teknologi AS. Emas dilihat sebagai lindung nilai terhadap inflasi dan penurunan mata wang yang mungkin disebabkan oleh langkah rangsangan yang besar. Namun, emas meningkat lebih dari 20 percent setakat ini tahun ini di tengah rangsangan yang belum pernah terjadi sebelumnya yang diumumkan oleh bank pusat tahun ini.

Peniaga emas kini menantikan pengumuman dasar monetari Bank Pusat Eropah yang dijadualkan lewat hari ini. ECB diharapkan akan memperkenalkan lebih banyak pembelian bon dan pinjaman murah untuk menopang blok yang mengalami kemelesetan cukup lama agar vaksin coronavirus dapat digunakan.

Sementara itu, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson dan ketua eksekutif Kesatuan Eropah memberi masa sehingga akhir hujung minggu untuk memeterai perjanjian perdagangan baru. Penggubal undang-undang AS meluluskan rang undang-undang pendanaan pemerintah stopgap pada hari Rabu, tetapi tidak dapat menyelesaikan perselisihan mengenai bantuan kepada pemerintah negeri dan daerah yang menahan paket perbelanjaan yang lebih luas.

Malay News
Business desk