Laman sesawang digodam: Perkeso jamin sistem, maklumat selamat

Laman sesawang digodam: Perkeso jamin sistem, maklumat selamat

Kuala Lumpur: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) memberi jaminan sistem, pangkalan maklumat dan laman sesawang agensi itu yang diserang penggodam sejak Sabtu lalu, tidak akan merencatkan khidmat kepada pencarum, majikan serta orang ramai.

Perkeso dalam kenyataan hari ini memaklumkan segala pembayaran faedah, pampasan dan pencen ilat kepada pencarum serta waris terbabit akan tetap dilaksanakan mengikut tempoh yang diperuntukkan.

Menurut Perkeso pelan pengurusan krisis juga sudah diaktifkan pada hari serangan laman sesawang berkenaan dibuat.

“Pada peringkat awal, modus operandi serangan siber itu dikenal pasti bertujuan untuk melumpuhkan segenap infra Perkeso yang digunakan bagi pengoperasian seharian.

“Bagaimanapun, kejayaan unit teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) Perkeso mendapatkan semula kawalan sistem akhirnya menyebabkan penggodam menukar taktik dengan cuba melancarkan serangan ‘character assasination’ (pembunuhan watak) terhadap imej Perkeso,” menurut kenyataan itu.

Mengenai kebocoran maklumat yang dipaparkan menerusi dark web atau web tertutup, kenyataan itu memaklumkan hasil penelitian awal Perkeso mendapati kesahihan data yang dicuri penggodam amat diragui, tidak lengkap dan luput.

“Serangan siber terhadap Perkeso ini bukan kali pertama sebaliknya siri pencerobohan sudah berlaku dengan kali terakhir pada September lalu dan berjaya dibendung.

“Tindakan penggodam yang tidak bertanggungjawab ini adalah serangan yang mensasarkan kepentingan negara.

“Justeru segala hasil forensik akan dikongsikan kepada pihak berkuasa demi mengelakkan episod sama berulang terhadap agensi lain,” menurut kenyataan itu.

© New Straits Times Press (M) Bhd