Malaysia kutuk menteri Israel ceroboh Masjid Al-Aqsa

Malaysia kutuk menteri Israel ceroboh Masjid Al-Aqsa

KUALA LUMPUR – Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Menteri Keselamatan Israel, Itamar Ben-Gvir menceroboh Masjid Al-Aqsa dan pekarangannnya Ahad lalu.

Wisma Putra dalam satu kenyataan hari ini berkata, pencerobohan yang dirancang itu jelas satu tindakan provokasi dan pelanggaran terhadap status quo Jerusalem dan Al-Haram Al-Sharif.

Menurutnya, Malaysia sekali lagi menyeru kepada masyarakat antarabangsa untuk menggesa rejim Israel mengambil tanggungjawab atas tindakan provokasi dan pelanggaran yang berterusan di mana ia boleh memburukkan lagi keadaan di kawasan bergolak itu.

“Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC) mesti memenuhi tanggungjawab seperti yang termaktub dalam piagamnya dan segera menggesa rejim Israel menghentikan provokasi demi memastikan keamanan dan kestabilan di rantau berkenaan.

“Malaysia sentiasa bersolidariti dengan rakyat Palestin dan menyokong hak mereka sebagai negara yang bebas dan berdaulat, mengikut sempadan sebelum 1967, dengan Jerusalem Timur sebagai ibu negaranya,” kata Wisma Putra. – MalaysiaGazette