Menghina Nabi Muhammad adalah jenayah yang boleh dihukum

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Paris: Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah (ECHR) dengan sebulat suara memutuskan bahawa pemerintah Eropah dapat menjatuhkan denda atau penjara kepada warganya kerana menyerang dan menghina Nabi Muhammad (SAW). Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah telah memutuskan bahawa mereka yang melakukan serangan menghina ke atas Nabi SAW yang menimbulkan kebencian dan membahayakan keamanan agama boleh dikenakan denda 480 euro atau penjara hingga 60 hari.

ECHR mengatakan dalam satu kenyataan bahawa “tindakan sedemikian melampaui batas kebebasan bersuara yang dibenarkan dan menghina Nabi Muhammad boleh melampaui batas perbahasan yang disengajakan dan dapat menimbulkan kebencian dan membahayakan keamanan agama.” Keputusan itu melindungi dan tidak melanggar kebebasan bersuara sesuai dengan Artikel 10 Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah.

Di Eropah, bukanlah pelanggaran kebebasan bersuara untuk didenda atau dipenjarakan kerana menghina Muhammad (saw). Ini kerana serangan seperti itu melangkaui ruang lingkup perbahasan yang bertujuan dan dapat menimbulkan kemarahan keadilan di kalangan umat Islam, dan tidak diragukan lagi konteks budaya dan sejarah keagamaan Muhammad (saw) harus dipertimbangkan. Mahkamah berpendapat bahawa pernyataan seperti itu mengenai agama yang mampu menghasut pencerobohan yang dibenarkan adalah pelanggaran keras terhadap semangat toleransi dan oleh itu mesti ditahan. Atau, lebih tepatnya, mereka yang mengkritik Muhammad atas dasar kejahilan sejarah atau tahyul agama sekarang boleh menghadapi denda atau penjara.

Samuel Patty, seorang guru sekolah menengah di pinggir Paris, Perancis, membunuh seorang remaja Chechen pada 16 Oktober ketika dia menunjukkan kartun Nabi Muhammad saw ketika membincangkan kebebasan bersuara dengan pelajar. Tiga penumpang gereja kemudian ditikam hingga mati di bandar selatan Nice. Seorang suspek warga Tunisia dalam serangan itu kemudian menjerit “Allahu Akbar” kepada pegawai polis.
Berikutan kejadian itu, polis Perancis menyerbu sekurang-kurangnya 50 masjid dan kawasan majoriti Muslim di negara ini. Presiden Perancis Emmanuel Macho telah menyalahkan umat Islam ekstremis di negaranya atas pembunuhan tersebut. Dia juga mengumumkan bahawa kartun seperti itu akan terus diterbitkan di Perancis. Ini menimbulkan reaksi kuat di seluruh dunia Islam.

Walaupun terdapat kritikan di seluruh dunia mengenai kebaikan dan keburukan, Presiden Perancis Emmanuel Macho telah mengambil sikap tegas terhadap pengkritik Islam, mengikuti undang-undang Perancis mengenai kebebasan bersuara dan sekularisme. Namun, arahan UHCR telah mewujudkan jalan protes positif bagi umat Islam.
Penghinaan terhadap Nabi SAW selalu tercela dari semua pihak. Apabila ada yang mengejek atau mengejek Nabi SAW, hati umat Islam terluka. Namun, dalam konteks ini, para pemikir Islam terkemuka meminta untuk mengikuti ajaran Islam yang sebenar tanpa terlalu emosional. Mereka mengatakan bahawa Islam adalah agama kedamaian. Ketika Nabi SAW berulang kali diserang oleh musuh-musuhnya, Allah berfirman, ‘Wahai Nabi, katakan sekali, aku akan menghancurkan seluruh bangsa ini. Tetapi Dayal Rasool (saw) tidak mencari kehancuran tetapi meminta petunjuk mereka. ‘

Diketahui dari Al-Quran bahawa pada zaman semua Nabi ada sekumpulan orang yang menghina para utusan Allah. Tetapi secara lahiriah tidak ada ajaran yang diperintahkan oleh Allah untuk menghukum mereka. Mengingat fitnah orang-orang kafir terhadap Nabi (saw), Allah telah memerintahkan, “Bersabarlah dengan apa yang orang katakan dan hindarilah mereka dengan sopan.” (Surah Muzzammil: 10)

Allah Ta’ala sendiri mengajarkan Nabi untuk mengejek Nabi, ‘Saya tahu bahawa hati anda menyusut dengan apa yang mereka katakan; Maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu, dan jadilah orang-orang yang sujud. Sembahlah Tuhanmu hingga kematianmu datang. ‘(Surah Al-Hijr: 97, 98 dan 99)

Kejahatan yang paling besar di sisi Allah adalah mempersekutukan Dia atau menjadikan Dia setaraf dengan-Nya. Tetapi dalam kes ini Islam bertoleransi. Di sebalik kejahatan ini, tidak ada ketentuan untuk hukuman duniawi atas kejahatan ini, tetapi Allah telah melarang orang untuk bercakap jahat atau mengutuk bahkan orang-orang yang telah dibuat oleh Allah setara dengan-Nya. Allah Ta’ala telah berfirman, ‘Jangan menghina orang-orang yang mereka seru selain Allah. Kerana mereka akan melampaui batas dan secara tidak sengaja mengutuk Allah. Dengan cara ini saya telah memperindah aktiviti mereka di mata setiap bangsa; Maka kepulangan mereka kepada Tuhan mereka. Kemudian Dia akan memberitahu mereka tentang apa yang biasa mereka lakukan. ‘(Surat al-An’am: 106)

Mengenai keberanian menghina Nabi, Allah Ta’ala berfirman dalam Al-Quran: “Ketika mereka diberitahu bahawa tidak ada tuhan melainkan Allah, mereka sombong dan berkata, ‘Haruskah kita meninggalkan tuhan-tuhan kita dengan kata-kata penyair gila?’ ).
Al-Quran lebih jauh menyebutkan berbagai penghinaan terhadap Nabi SAW dari semasa ke semasa. Allah Ta’ala telah memerintahkan, ‘Bersabarlah dengan apa yang mereka katakan. Dan ingatlah hamba kami Daud, Yang Mahakuasa dan Maha Bijaksana. Sesungguhnya dia kepada Allah;

Malay News
International Desk