Tindakan boleh diambil terhadap mereka yang merakam video sekatan jalan raya – IGP

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
IGP malaysia

Kuala Lumpur: Individu yang membuat rakaman video atau mengambil gambar anggota polis yang bertugas di sekatan jalan raya dengan tujuan memberi persepsi negatif di media sosial akan menghadapi tindakan tegas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador (gambar).

Dia mengatakan ini adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan melanggar Perintah Kawalan Pergerakan (MCO).
“Saya ingin menekankan bahawa kehadiran polis di sekatan jalan raya di seluruh negara tidak dilakukan untuk kesenangan mengekang pergerakan atau menyusahkan orang ramai.
“Mereka menjalankan misi mulia dengan tujuan memutuskan rantai jangkitan Cocivd-19 untuk menyelamatkan orang-orang,” katanya kepada Bernama di Bukit Aman di sini.
Abdul Hamid berkata, anggota polis di sekatan jalan raya terdedah kepada risiko jangkitan Covid-19.

“Individu yang melakukan itu (merakam dan mengambil gambar dengan niat untuk memberikan imej buruk kepada polis) sangat diingatkan bahawa ada banyak pihak yang mengawasi anda dan menunggu untuk menangkap anda.
“Jika mereka keluar untuk membeli barang, itu tidak menjadi masalah, tetapi jika mereka sengaja keluar untuk merekam sekatan jalan raya, maka itu adalah suatu kesalahan kerana polis yang menjalankan tugasnya tidak ada di sana untuk difilmkan atau di tunjukkan , “Katanya.

Katanya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) sentiasa berusaha untuk memastikan keselamatan pegawainya yang bertugas di sekatan jalan raya dan mereka juga harus memerhatikan jarak sosial.
Abdul Hamid mengatakan dia keluar untuk melihat bahawa semua anggota polis di sekatan jalan ini memakai topeng dan sarung tangan, dan menggunakan pembersih tangan.
“Setiap kali mereka menghentikan kereta, mereka tidak dapat berdiri di dekatnya atau menyentuh bahagiannya, ada prosedur operasi standard untuknya. Mereka hanya boleh bertanya kepada pemandu ke mana dia pergi dan selepas itu, anak buah saya harus membersihkan tangan, ”katanya.

– Bernama