Najib mengesahkan Kerjasama dengan Anwar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Datuk Seri Najib Razak bergambar di Menara Dato ’Onn di Kuala Lumpur 26 Oktober 2020. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri
Datuk Seri Najib Razak bergambar di Menara Dato ’Onn di Kuala Lumpur 26 Oktober 2020. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri
KUALA LUMPUR, 26 Okt – Datuk Seri Najib Razak mengesahkan hari ini bahawa dia mencadangkan kepada pemimpin Umno untuk bekerjasama dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekiranya mereka tidak berpuas hati dengan pemerintahan Perikatan Nasional Tan Sri Muhyiddin Yassin, dengan syarat tidak melibatkan DAP.

Menolak dakwaan bahawa dia telah melobi Barisan Nasional untuk menyokong Anwar dalam pertemuan antara ahli parlimen pakatan yang diadakan awal hari ini, mantan perdana menteri yang memalukan itu menjelaskan bahawa cadangan yang disebutkan di atas adalah salah satu daripada dua yang telah dia sampaikan kepada pemimpin Umno.

“Saran kedua saya adalah, jika yang pertama ditolak oleh Perikatan Nasional, maka Umno mesti membuka diri untuk berunding dengan parti politik lain termasuk Anwar sekiranya Umno masih tidak berpuas hati dengan bagaimana ia diperlakukan dalam kerajaan setelah apa yang berlaku di Sabah.

“Bagaimanapun, cadangan saya untuk bekerjasama dengan Anwar datang dengan syarat tidak melibatkan DAP. Perkara ini telah ditekankan beberapa kali dalam pertemuan itu, ”katanya dalam catatan Facebook.

Ahli Parlimen Pekan itu kemudian mencadangkan agar Umno dapat berunding dengan Anwar untuk bekerjasama sehingga pilihan raya umum akan datang, terutama ketika ia sendiri telah bekerjasama dengan Muhyiddin dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali walaupun menjadi saingan politik pada bulan Februari.

Antara syaratnya termasuk membuka jalan bagi Umno untuk mengambil peranan penting dalam arah kewangan dan ekonomi negara, kata Najib.
Dia menyebut bagaimana Parti Pribumi Bersatu Malaysia Muhyiddin kini memonopoli jawatan perdana menteri, menteri kanan paling kanan, menteri kewangan, menteri hal ehwal ekonomi dan Majlis Tindakan Ekonomi tanpa wakil dari Umno, PAS atau parti lain.

“Dengan ini kita dapat menyusun rancangan bantuan dan rangsangan ekonomi yang lebih berkesan termasuk memperpanjang moratorium pinjaman dan mempercepat pakej bantuan terutama bagi Sabah yang sangat memerlukannya,” katanya.

Pemimpin Umno akan memutuskan malam ini jika parti itu akan terus menyokong Muhyiddin atau menarik sokongan mereka, berikutan usaha perdana menteri yang gagal untuk mengisytiharkan darurat.

Najib juga menegaskan bahawa pertemuan malam ini adalah untuk anggota parlimen parti untuk membincangkan hala tuju parti itu di tengah-tengah wabak Covid-19.

Menyentuh cadangan pertamanya, Najib mengatakan bahawa dia telah mengusulkan agar Umno mendorong tarikh yang ditetapkan untuk mengadakan pilihan raya umum pada masa akan datang setelah keadaan Covid-19 dibendung.

“Membubarkan Parlimen untuk mengembalikan kekuasaan kepada rakyat untuk memilih parti pilihan mereka ketika perdana menteri ketujuh mengundurkan diri Februari lalu.

“Saya berpendapat bahawa ini adalah pilihan terbaik untuk negara ini kerana majoriti tipis yang dimiliki oleh pemerintah PN telah menjadi sumber ketidakstabilan politik kita yang berterusan yang akan mengurangkan keyakinan pelabur terhadap kebimbangan bahawa kerajaan mungkin akan runtuh pada bila-bila masa, “Katanya.

Mengenai kegagalan Muhyiddin untuk mengisytiharkan darurat, Najib mengatakan itu adalah salah langkah oleh mantan dalam menuntut pengisytiharan darurat sebagai usaha untuk menyatukan kuasa yang boleh menyebabkan Umno disalahkan oleh pengundi atas keputusan kerajaan Yang di-Pertuan Agong .

Walaupun begitu, Najib mengatakan bahawa dia terbuka untuk memberikan cadangan dalam memberikan sokongan bersyarat kepada PN hingga pilihan raya berikutnya tetapi menegaskan bahawa rundingan semula mengenai syarat mesti dilakukan sehingga Umno dan BN diberi peranan yang lebih menonjol terutama yang berkaitan dengan perancangan ekonomi.

“Bagaimanapun, itulah cadangan dan pendapat saya dalam pertemuan hari ini. Terserah kepada pihak untuk menilai dan membincangkannya.
“Sebagai pengurus parti, saya akan terus menyokong keputusan yang dibuat oleh Majlis Tertinggi parti,” katanya.
Ini berlaku ketika Ahli Parlimen DAP Tony Pua menyatakan bahawa mana-mana kerajaan yang memerlukan sokongan Najib “boleh masuk neraka”.
Sebagai tindak balas, Najib dalam satu posting yang berasingan mengatakan bahawa dia juga tidak mahu terlibat dengan parti Pakatan Harapan.

Malay News
National Desk