
Pemain Negeri Sembilan FC, Mio Tsuneyasu (kiri) meraikan jaringan gol bersama rakan sepasukan ketika menentang Selangor FC dalam perlawanan Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi pada Ahad. Foto: Bernama
Ketua Jurulatih Negeri Sembilan FC, Mohd Nidzam Jamil memuji semangat juang tinggi ditampilkan pasukannya, sehingga menundukkan Selangor FC 2-1 pada aksi Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi pada Ahad
Mohd Nidzam berkata, sokongan padu kira-kira 25,000 penyokong itu turut menjadi pembakar semangat pasukan untuk menguasai perlawanan, meskipun terpaksa berhempas pulas pada 10 minit terakhir sebelum meraih kemenangan.
Menurutnya, aksi berdepan The Red Giant, yang dianggap antara pasukan terbaik liga membuktikan Negeri Sembilan FC semakin matang, walaupun baru sembilan minggu dibentuk di bawah kendaliannya.
“Saya gembira dengan cara pemain bangkit pada babak kedua dengan terus menekan pihak lawan untuk mendapatkan jaringan.
“Kita akui bukan mudah berdepan pasukan yang baik seperti Selangor…masih banyak ruang penambahbaikan perlu dilakukan. Namun, kemenangan pertama di tempat sendiri ini sangat penting,” katanya.
Tambahnya, sikap pemain senior turut menjadi tonggak penting untuk membimbing rakan sepasukan baharu, sekali gus memberi keseimbangan dalam permainan.
Mengulas mengenai kelebihannya yang pernah membimbing pasukan Selangor, Mohd Nidzam mengakui sedikit sebanyak mengenali corak permainan bekas pasukan itu, namun menegaskan kemenangan Negeri Sembilan FC adalah hasil disiplin pemain di atas padang.
“Selangor pasukan yang bagus, Walaupun saya pernah melatih mereka, itu tidak menjamin kemenangan. Kejayaan Negeri Sembilan FC datang daripada disiplin dan peranan pemain yang melaksanakan tugas dengan baik,” katanya. – Bernama