BAKU: Pelumba Red Bull, Sergio Perez memenangi Grand Prix Azerbaijan yang kelam-kabut dengan dua pelumba bersaing di kedudukan pendahulu kejuaraan, Max Verstappen dan Lewis Hamilton gagal menamatkan perlumbaan.
Sebastian Vettel yang mewakili Aston Martin dan Pierre Gasly (Alpha Tauri) masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.
Verstappen mengalami kemalangan tatkala perlumbaan berbaki lima pusingan manakala Hamilton pula gagal meneruskan saingan ketika perlumbaan dimulakan semula.
Drama yang berlaku di Baku itu menyaksikan Verstappen masih mendahului kedudukan kejuaraan pemandu.
Apapun, kemenangan Perez itu menyaksikan ia kemenangan pertamanya sejak menyertai Red Bull.
“Saya sangat gembira hari ini. Kebiasaannya Baku sememangnya sangat mencabar tetapi saya bersimpati dengan Max.
“Dia berhak memenangi perlumbaan hari ini dan pastinya menarik untuk pasukan jika dapat meraih penamat satu dua,” kata Perez.
© New Straits Times Press (M) Bhd




