Perubahan Jadual Imunisasi Nasional

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur – Kementerian Kesihatan (KKM) telah mengumumkan perubahan pada Jadual Imunisasi Nasional untuk Kanak-kanak yang dilaksanakan secara berperingkat mulai awal bulan ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata gabungan lima siri vaksin – difteria-tetanus-pertussis-polio-Haemophilus influenza type b (pentavalent DTaP-IPP // Hib) – akan diganti dengan program vaksinasi enam siri .

“Siri vaksin baru merangkumi enam penyakit, seperti difteria, tetanus, pertusis, polio, Hepatitis B dan Haemophilus Influenzae Type B (heksavalen DTaP-IPV-HepB-Hib)

“Sebanyak empat dos akan diberikan kepada anak-anak pada usia dua bulan, tiga bulan, lima bulan, dan 18 bulan.

“Vaksin Hepatitis B yang diberikan setelah kelahiran akan berlanjutan tetapi dosis yang diberikan pada satu bulan dan enam bulan tidak akan diperlukan lagi kerana komponen vaksin Hepatitis B telah dimasukkan dalam program vaksinasi enam siri,” katanya dalam sebuah pernyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, jadual imunisasi baru akan menyaksikan kanak-kanak mendapat suntikan lebih sedikit iaitu lima berbanding tujuh sebelumnya.

“Bagaimanapun, ibu bapa masih perlu membawa anak-anak mereka ke kemudahan penjagaan kesihatan untuk diperhatikan seperti yang dinyatakan dalam Buku Rekod Kesihatan Bayi dan Kanak-kanak (0-6 tahun),” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Noor Hisham berkata, program vaksinasi enam siri ini berkesan dan selamat dengan kejadian buruknya selepas imunisasi (AEFI) dipantau oleh Bahagian Peraturan Farmasi Nasional (NPRA).

Katanya, kemudahan kesihatan swasta di negara ini telah menggunakan program vaksinasi enam siri sejak 2013 dan tidak ada masalah keselamatan yang serius dilaporkan.

“Namun, ini adalah program vaksinasi baru di bawah Program Imunisasi Nasional di KKM. Oleh itu, KKM akan melakukan pemerhatian AEFI pada setiap anak selepas setiap dos, ”tambahnya.

Dr Noor Hisham menasihatkan ibu bapa untuk melaporkan apa-apa kesan buruk yang dialami oleh anak mereka kepada pegawai kesihatan selepas setiap suntikan dengan mengembalikan borang laporan atau menyerahkan perkara itu terus ke NPRA melalui npra.gov.my.

Mereka yang mempunyai pertanyaan mengenai jadual imunisasi baru boleh menghubungi KKM di talian 03-8883 4042 / 03-8883 4504 dari Isnin hingga Jumaat, jam 9 pagi hingga 5 petang, atau mengunjungi klinik kesihatan awam terdekat untuk maklumat lebih lanjut.

Malay News
Farah Fauzi