PGA gagalkan cubaan edar ganja RM400,000

PGA gagalkan cubaan edar ganja RM400,000

Kota Bharu: Pasukan Gerakan Am (PGA) hari ini menahan dua lelaki termasuk warga asing dan merampas kira-kira lima kilogram bunga ganja bernilai RM400,000 dalam operasi di Serongga, Pasir Mas.

Komander Briged Tenggara PGA, SAC Ahmad Radzi Hussain berkata, sepasukan anggota Sekat Pintas Serongga telah menahan sebuah kenderaan yang dipandu seorang lelaki tempatan yang membawa seorang penumpang warga Sri Lanka pada 10.30 pagi.

“Hasil pemeriksaan awal mendapati pas lawatan sosial milik warga Sri Lanka itu telah tamat tempoh. Kedua-dua suspek kemudian dibawa ke Komtek Taman Bakti dengan bantuan pasukan Strike Force Kompeni A, Batalion 9 PGA untuk pemeriksaan lanjut,” menurutnya dalam kenyataan di sini.

Beliau berkata, pemeriksaan menyeluruh di bahagian belakang kenderaan menemukan sebuah beg hitam mengandungi lima ketulan mampat disyaki bunga ganja.

Ahmad Radzi berkata siasatan awal mendapati setiap kilogram bahan itu boleh mencecah nilai sehingga RM80,000.

“Kedua-dua suspek berusia antara 20-an hingga 50-an kini ditahan untuk siasatan lanjut manakala rampasan diserahkan kepada pihak berkuasa berkaitan untuk tindakan lanjut mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya.

© New Straits Times Press (M) Bhd

Scroll to Top