Rasuah: ‘Pembunuh senyap’ kredibiliti penjawat awam

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Rasuah dan penyalahgunaan kuasa di kalangan penjawat awam di negara ini seperti barah, yang dikhuatiri perlahan-lahan akan merosakkan institusi pemerintah.
statistik oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tahun 2015 hingga Oktober tahun ini, seramai 2,607 penjawat awam ditangkap kerana melakukan rasuah.
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Datuk Seri Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata, penangkapan tertinggi melibatkan mereka dalam kumpulan pelaksana, dengan 1,884 individu, diikuti oleh kumpulan pengurusan dan profesional, berjumlah 658 orang.

“Kumpulan pengurusan tertinggi mencatatkan 65 individu. Kami tidak mahu keadaan, kerana individu ini, akan menghalang kelancaran pembangunan negara dan merosakkan kredibiliti penjawat awam.
“Oleh kerana itu, usaha menangani dan memastikan negara, terutama pegawai negeri, bebas dari rasuah, adalah tanggungjawab bersama dan tidak diletakkan di bahu SPRM saja,” katanya kepada Bernama dalam wawancara eksklusif di pejabat SPRM di sini baru-baru ini.
Shamshun Baharin mengatakan sempena Hari Pencegahan Rasuah Antarabangsa hari ini, SPRM akan memberi tumpuan kepada pihak berkuasa kerajaan tempatan (PBT) dengan tema “PBT Menentang Rasuah”.

Dia mengatakan bahawa pihak berkuasa tempatan adalah salah satu fokus dalam Rancangan Pencegahan Rasuah Nasional (NACP) dan suruhanjaya itu bersedia bekerjasama untuk membantu pihak berkuasa tempatan dalam menangani rasuah dan penyalahgunaan kuasa, serta penyelewengan lain, untuk mengubah mereka menjadi organisasi yang berintegriti tinggi dan bebas rasuah.
“Terdapat banyak masalah di PBT, bukan hanya masalah rasuah, tetapi juga masalah perkhidmatan,” tambahnya.

Dia juga menyarankan pihak berkuasa tempatan untuk mengembangkan Organisasi Organisasi Anti-Rasuah (OACP) mereka sendiri untuk memerangi rasuah secara menyeluruh, sehingga menunjukkan komitmen semua pekerja mereka dalam memerangi rasuah.
Katanya, Majlis Perbandaran Taiping (MPT) adalah yang pertama daripada 149 pihak berkuasa tempatan di Malaysia yang mengembangkan rancangan itu.
Ini mencerminkan komitmen dan sokongan kakitangan MPT dalam memerangi rasuah, dan selanjutnya memberi inspirasi kepada SPRM untuk terus memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa, tambahnya.

Malay News
National Desk