Real Madrid merebut kembali gelaran La Liga mereka

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Madrid: Real Madrid merebut gelaran La Liga semalam dengan menewaskan Atletico 2-0 ketika pesaing bandar mereka mengalami kekalahan liga pertama musim ini.
Real, yang menyelamatkan kempen Liga Juara-Juara mereka pada pertengahan minggu dengan membuat 16 perlawanan terakhir, menduduki tempat ketiga dalam kedudukan, tiga mata di belakang Atletico.
Ia adalah malam yang mengecewakan bagi pasukan Diego Simeone yang telah membanggakan 26 perlawanan tanpa kalah dalam liga, bermula hingga Februari. Itu adalah larian yang merangkumi 17 kemenangan dan sembilan seri. Real merupakan pasukan terakhir yang mengalahkan Atletico dalam liga.

Terdapat kritikan yang menyakitkan, tetapi mereka juga membuat anda lebih kuat. Kami bersaing dengan baik dari minit pertama hingga akhir, kami mesti berpuas hati dengan kerja yang dilakukan dengan baik.
Pasukannya berada di depan selepas 15 minit ketika Casemiro pulang dari sudut Toni Kroos. Itu adalah ganjaran untuk tekanan awal Real yang menyaksikan Karim Benzema ditolak dengan penyelamatan baik dari Jan Oblak beberapa saat sebelumnya.

Atletico, yang juga membuat pusingan kalah mati Liga Juara-Juara pada pertengahan minggu, berjuang untuk membuat kesan dan penyerang bintang Luis Suarez adalah tokoh tanpa nama di depan.
Real naik 2-0 selepas 63 minit dengan Kroos sekali lagi penyedia. Hantarannya akhirnya jatuh untuk Dani Carvajal yang melepaskan 30 meter memandu yang melanda tiang tetapi dilencongkan ke gawang oleh Oblak yang tidak berdaya. Penjaga ‘dikreditkan dengan gol sendiri untuk masalahnya. Itu hanya gol keempat yang kebobolan oleh pertahanan Atletico yang biasanya kedap air dalam 11 perlawanan liga musim ini. Ia adalah malam kekecewaan dengan pasukan Simeone yang hanya berjaya melakukan satu tembakan tepat sasaran.

Kami tidak mempunyai keberanian untuk menyerang, sekarang kami harus berusaha dan memperbaiki diri. Mereka lebih baik. Mereka kuat, tepat, dan ketika mereka berpeluang, mereka menyingkirkan mereka, ”kata pemain Argentina itu. Kita boleh mempunyai permainan yang buruk, kita juga boleh. Itu menyakitkan, ya itu menyakitkan. Egos juga sakit. Bintang Portugal, Joao Felix menunjukkan rasa tidak senangnya digantikan oleh Saul pada jam tersebut.

Suarez membiarkan senyuman ironis ketika dia juga memilih Geoffrey Kondogbia pada minit ke-73. Joao Felix, jika dia bermain, dia mahu menyumbang lebih banyak, dia mahu menghabiskan 90 minit, ”kata Simeone. Tetapi saya tidak dapat menjelaskan tingkah lakunya.

Sebaliknya, Zidane sangat senang untuk Casemiro yang telah kembali dari karantina Covid-19 sementara Carvajal telah pulih dari kecederaan kaki kanan. Ini adalah malam untuk mengingati juga kapten Sergio Ramos yang bermain di derby Madrid untuk kali ke-43, sementara itu, Atletico, dapat kehilangan tempat teratas hari ini ketika Real Sociedad yang berada di tempat kedua menyambut Eibar. – AFP

Malay News
Sports Desk