Malaysia akan mencapai connectivity digital yang komprehensif

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Rancangan infrastruktur digital nasional bernilai RM21 bilion, Jalinan Digital Negara (Jendela) dirancang untuk mengarahkan Malaysia ke arah penyambungan digital yang lebih besar dengan meningkatkan kecekapan infrastruktur nasional dan mengoptimumkan penggunaan spektrum.
Pada bulan Ogos, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa rancangan tindakan Jendela, yang merupakan sebahagian dari Rancangan Malaysia ke-12 (2021-2025), akan meletakkan asas untuk liputan jalur lebar yang komprehensif dan berkualiti tinggi serta mempersiapkan negara untuk peralihan ke arah teknologi 5G.

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek berkata tender untuk infrastruktur berfungsi di 1,661 tapak yang melibatkan nilai pelaburan RM4.6 bilion di bawah Jendela, akan ditutup pada 31 Mac 2021.

Dia mengatakan Jendela mempunyai dua fasa, di mana Fasa 1 dilaksanakan dari 2020 hingga 2022 dan Fasa 2 dari 2022-2025. Fasa pertama memerlukan sebanyak 7.5 juta premis dengan jalur lebar talian tetap berkelajuan gigabit; memperluas liputan bergerak 4G dari 91.8 peratus hingga 96.8 peratus di kawasan berpenduduk; dan meningkatkan kelajuan jalur lebar mudah alih dari 25Mbps menjadi 35Mbps, dan menyangkut pemberhentian rangkaian 3G secara beransur-ansur pada akhir 2021.

Fasa kedua melibatkan penggunaan akses tanpa wayar tetap dan teknologi lain yang sesuai untuk mengatasi jurang yang lebih jauh dalam jurang digital sambil bersiap sedia untuk akhirnya mengambil 5G setelah rancangan pada fasa satu tercapai. Pengarah Urusan Nokia untuk Malaysia dan Sri Lanka, Datuk Sivananthan Shanmugam berkata, inisiatif Jendela menyoroti komitmen kerajaan untuk membangunkan infrastruktur yang diperlukan untuk memudahkan liputan teknologi tanpa wayar generasi terkini di seluruh negara, yang pada gilirannya, akan membantu mempercepat gulungan 5G -dalam masa terdekat.

“Untuk pengendali rangkaian mudah alih, Peta akan sangat berguna bagi mereka untuk mencari peluang untuk mengoptimumkan sumber daya mereka melalui usaha perkongsian infrastruktur, serta mengurangi pertindihan dan pertindihan operator untuk meningkatkan liputan jalur lebar di seluruh negara,” katanya kepada Bernama. Kerjasama industri untuk kejayaan Jendela
Dari RM21 bilion yang dianggarkan untuk Jendela, 40 peratus berasal dari dana Penyediaan Perkhidmatan Sejagat (USP) MCMC dengan selebihnya 60 peratus akan dibiayai oleh pemain industri.

SKMM akan membantu menguruskan penyampaian sasaran Jendela oleh syarikat telekomunikasi dengan menubuhkan unit Perkhidmatan Pengurusan Projek Khusus untuk memantau kemajuan industri dengan pengurusan masing-masing dan memberikan penyelesaian untuk menyelesaikan sebarang masalah. Dalam catatannya, Kenanga Research mengatakan pemimpin pasaran yang ada seperti Celcom, Digi, Maxis dan U Mobile kemungkinan akan menerajui sasaran untuk mencapai liputan nasional 96.8 peratus menjelang 2022, sementara pengembangan rangkaian gentian hingga 7.5 juta premis kemungkinan dikendalikan oleh pemimpin jalur lebar seperti TM, TIMEDOTCOM dan Maxis.

Pelancaran 5G menjelang 2022
Sementara negara menantikan keberhasilan pelaksanaan spektrum 5G, Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah mengatakan pemerintah telah berjanji untuk melancarkan teknologi 5G pada akhir 2022 atau awal 2023, dengan hubungan menjadi salah satu keutamaan utamanya.

Katanya, pelaksanaan projek rangkaian 5G meliputi ketersediaan dari segi hubungan, kesediaan orang untuk menerima rangkaian, serta peraturan dan kesediaan industri. “Dari segi penyambungan, tidak ada gunanya jika kita memiliki 5G di beberapa kawasan, bahkan jika 4G atau yang lain tidak tersedia di kawasan luar bandar dan pedalaman. Harus ada ketersediaan akses untuk mengelakkan jurang digital. Mengenai kebolehcapaian industri, kami menjangkakan 70 persen penggunaan 5G akan digunakan untuk industri sementara 30 persen selebihnya akan termasuk di kalangan masyarakat umum, ”tambahnya.

Malay news
National Desk