Operasi kawalan sempadan bersepadu mulai 20 Jan 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kedah: Operasi kawalan sempadan di bahagian utara Semenanjung akan dilaksanakan secara bersepadu, termasuk dari segi rondaan kawasan, oleh semua agensi keselamatan yang berkaitan, mulai Januari.
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata tindakan itu, yang melibatkan tiga agensi, iaitu Angkatan Tentera Malaysia (MAF), polis dan Agensi Keselamatan Sempadan Malaysia (Aksem), adalah antara peningkatan untuk meningkatkan keberkesanan kawalan sempadan .
“Pada masa ini, dari segi pengawasan, kami membahagikan wilayah, misalnya, kawasan di sini dijaga oleh MAF di bawah ‘Op Pagar 2’ dan di daerah lain, hal itu dijaga oleh polisi (di bawah Operasi Umum Paksa).
“Mulai tahun depan, kita akan memulakan ‘Op Benteng’ seperti yang dilaksanakan di kawasan lain, terutama di kawasan laut seperti pantai barat Semenanjung dan Sabah dan Sarawak, yang merupakan operasi bersepadu,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Dia mengatakan tindakan itu akan memungkinkan pasukan keselamatan melakukan rondaan bersama untuk menahan penceroboh sesuai dengan peruntukan undang-undang, di bawah bidang kuasa agensi yang berkaitan.
“Dari segi kuasa (penegak undang-undang), MAF tidak mempunyai kuasa untuk menangkap, jadi apabila ada pencerobohan, polis akan dipanggil untuk membantu dalam hal penangkapan, MAF hanya dapat bertindak terhadap mereka yang dianggap musuh negara.
“Oleh itu, dalam keadaan di mana pendatang dan penyeludup haram memasuki negara kita, mereka tidak dianggap musuh negara itu walaupun MAF mengawal sempadan, jadi polis atau Aksem dapat mengambil tindakan (dalam keadaan seperti itu),” katanya.

Selain itu, Ismail Sabri mengatakan pemerintah akan membina dua pos kawalan terkoordinasi di Padang Terap, yang juga melibatkan kerjasama dengan agensi keselamatan di negara-negara jiran untuk memperkukuhkan kawalan sempadan di daerah itu.
Dia mengatakan aset seperti motosikal, kenderaan semua medan (ATV) dan drone juga akan dinaikkan mulai Januari, dan kementeriannya akan mencadangkan kepada Majlis Keselamatan Nasional untuk memberikan peruntukan untuk memasang kamera litar tertutup (CCTV) dan juga membina radar di sempadan negara.

“Kerana saya dibuat untuk memahami bahawa mereka (penceroboh) mengetahui masa rondaan kawalan sempadan kita, jadi dengan penggunaan drone dan CCTV serta radar, kita dapat mengesan semua pergerakan di perbatasan,” katanya. Sebelumnya, Ismail Sabri melakukan lawatan kerja ke kawasan operasi penempatan tentera dan kawalan sempadan di sini. – BERNAMA

Malay news
National Desk