RM150,000 komputer riba bagi pelajar sekolah

Petaling Jaya: Pembelian RM150,000 komputer riba untuk pelajar mesti melalui tender terbuka, kata bekas menteri belia dan sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini.

Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bersedia menyumbang RM150 juta kepada dana Cerdik untuk pembelian komputer riba untuk 150,000 pelajar di 500 sekolah, menurut bajet 2021.

Ahli Parlimen Muar itu bersetuju dengan peruntukan itu tetapi meminta ketelusan dalam proses menjalankan projek tersebut.

Soalnya bagaimana proses pemerolehan bernilai RM150 juta ini akan dilakukan, samaada melalui tender terbuka atau rundingan langsung.

Beliau memberi cadangan agar ia dibuat melalui proses tender terbuka agar rakyat diutamakan dan bukan kroni, katanya dalam catatan Facebook hari ini.

Beliau juga meminta pembelian komputer riba berspesifikasi berqualiti untuk jumlah wang yang dibelanjakan.

Tambahnya lagi, RM400 juta yang dibelanjakan untuk membeli buku nota 1Malaysia untuk guru pada masa lalu terbukti membazir kerana spesifikasinya lemah dan peranti cepat rosak dan akhirnya dibuang.

Dalam satu kenyataan minggu lalu, Pusat Memerangi Rasuah dan Kronisme (C4) mempersoalkan tujuan supaya yayasan untuk mengawasi projek ini, Kementerian Pendidikan yang lebih arif tentang sekolah yang perlu diutamakan dan memerlukan komputer riba, dan dapat mengeluarkan komputer riba dengan sewajarnya, dan tidak memerlukan banyak lapisan.

Tambahan pula, pulangan tahunan terhad kepada ahli yayasan, dan tidak tersedia untuk disemak secara terbuka. Oleh itu, mustahil untuk mengetahui berapa banyak peruntukan ini sebenarnya akan digunakan untuk kerja amal.

C4 juga memperosalkan sekiranya perolehan ini akan melalui proses tender terbuka atau tidak. Tanpa tender terbuka, kemungkinan penyalahgunaan tetap wujud dan dana yang dimaksudkan untuk pelajar terjamin disalurkan, atau tender akan diserahkan kepada syarikat yang mungkin tidak sesuai untuk tugas tersebut.

Malay News
Farah Fauzi