Maksimum 3 orang setiap kereta dibenarkan – Datuk Seri Ismail Sabri

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Sehingga tiga orang setiap kereta sekarang dibenarkan untuk mereka yang berada di kawasan dengan MCO bersyarat, kata Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Menteri Pertahanan berkata, mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara telah mendengar pandangan dan permintaan orang ramai untuk membenarkan lebih dari dua orang berada dalam kenderaan.
“Kami membahas masalah ini karena ada keluhan dan saran oleh beberapa pihak agar pemerintah meringankan keputusan.

“Jadi hari ini, NSC telah memutuskan untuk membenarkan tiga orang melakukan perjalanan dengan kereta. Keputusan ini akan berkuatkuasa serta merta, ”katanya pada hari Jumaat (13 Nov).
Di antara prosedur operasi standard di kawasan MCO bersyarat adalah hanya dua orang dari rumah yang sama yang dibenarkan keluar untuk mendapatkan barang keperluan.
Semua negeri di semenanjung, kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan, berada di bawah MCO bersyarat kerana kenaikan kes Covid-19.
Sabah, Labuan, Kuala Lumpur dan Putrajaya juga berada di bawah perintah.

Ismail Sabri berkata ketika keputusan dua-dalam-satu kereta itu berlaku, polis mempunyai budi bicara untuk membenarkan lebih banyak orang melakukan perjalanan bersama.
Dia menyebut kejadian seperti kanak-kanak membawa ibu bapa mereka yang sudah tua untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan dan pasangan dengan anak kecil pergi ke pasar raya di mana polis boleh membenarkan lebih dari dua orang masuk ke dalam kereta.
“Bagaimanapun, polis mendapati bahawa tidak mudah menggunakan budi bicara ini. Oleh itu, kami telah memutuskan untuk mengizinkan tiga orang menaiki kereta sekarang, ”kata Ismail Sabri.

Malay News
National Desk