Sekolah harus menyediakan Mask dan pembersih kepada pelajar

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Seremban: Sebilangan besar kes Covid-19 meningkat lagi, sekolah harus mula menyediakan topeng muka kepada pelajar yang memerlukan, menurut ketua biro Pergerakan Masyarakat Awam MCA, Ng Kian Nam.

Ng mengatakan Kementerian Pendidikan juga harus mempertimbangkan untuk menyebarkan pembersih tangan ke sekolah-sekolah ini, untuk membantu memeriksa penyebaran novel coronavirus dengan berkesan.

Berdasarkan maklum balas, hanya sebilangan kecil pelajar yang mampu membeli topeng muka, kata Ng.

“Semasa lawatan ke dua sekolah vernakular Tamil dengan rakan-rakan dari MIC, baru-baru ini kami diberitahu bahawa hanya 10% murid yang mampu memakai topeng muka.

“Walaupun kementerian tidak membuat wajib memakai topeng muka, kami berharap sekolah dapat memberikan topeng tersebut kepada para siswa kerana kami prihatin dengan peningkatan jumlah kes,” tambahnya.

Ng berkata ahli MCA dari Rasah dan Seremban – bersama rakan mereka dari Rasah MIC – mengedarkan 500 helai topeng kanak-kanak dan 200 helai dewasa kepada SJK (T) Ladang Labu Div 1 dan SJK (T) Ladang Kirby.

Setiap sekolah juga menerima pengimbas terma.

Barang-barang itu datang dari penderma tanpa nama yang juga telah memberikan sumbangan yang sama kepada sekolah vernakular Cina, kata Ng.

Ng meminta setiap individu atau organisasi yang memiliki sarana kewangan untuk tampil dan menyumbangkan topeng muka dan pembersih ke sekolah-sekolah ini.

Malay News
Education Desk