Sekolah melihat lebih banyak kes Covid 19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Lebih 1,000 pelajar sekolah dijangkiti Covid-19 sejak gelombang ketiga wabak di negara ini bermula sebulan yang lalu, ia terungkap.
Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah (gambar) berkata, dari 20 September hingga 21 Oktober lalu, kes ini melibatkan murid sekolah rendah berusia antara tujuh hingga 12 tahun, dan 670 kes melibatkan pelajar sekolah menengah berusia antara 13 hingga 18 tahun.
“Ini adalah jumlah kes yang mempengaruhi pelajar sekolah semasa gelombang ketiga,” katanya semalam.

Ketika wabak bermula pada bulan Februari, Covid-19 menjangkiti 830 kanak-kanak di sekolah rendah dan 1.315 pelajar sekolah menengah, katanya.
Pemerintah sejak 20 September mengarahkan 12 sekolah di negara ini ditutup berikutan kes Covid-19 di sekolah, tambahnya.
“Sekiranya seorang pelajar dijangkiti, kami tutup sekolah mereka selama seminggu untuk menjalani pembasmian kuman, pembersihan dan penelusuran kontak. Jangkitannya adalah dari luar tetapi boleh merebak di sekolah-sekolah, ”katanya.
Mengenai penghitungan harian nasional, dia mengatakan terdapat 847 kes baru dan lima kematian, menjadikan jumlah kematian menjadi 204 orang.
Kes aktif hingga 8,183.

Secara keseluruhannya, Malaysia telah mencatatkan 23.804 kes Covid-19 sejak Januari.
Sebanyak 486 pesakit diberhentikan, menjadikan jumlah pemulihan menjadi 15,417.
Dr Noor Hisham berkata sebahagian besar jangkitan baru datang dari Sabah, dengan 578 jangkitan baru (68.2%) dilaporkan di negeri ini sahaja.
“Ini disebabkan kerja keras yang dilakukan di Sabah, dengan lebih banyak pekerja kesihatan digerakkan dari semenanjung dan juga di Sabah untuk melakukan pemeriksaan Covid-19.
“Pada masa yang sama, terdapat lebih banyak hasil makmal yang kembali dari ujian RT-PCR dan juga ujian antigen RTK (kit ujian cepat) dari pemeriksaan kami,” katanya.

Selangor adalah negeri kedua tertinggi dengan 132 kes baru, diikuti oleh Negri Sembilan dengan 38 dan Labuan dengan 29.
Ada enam kluster baru, menjadikannya sebanyak 99 kluster aktif di negara ini sejauh ini, katanya.
Kelompok dengan peningkatan terbesar adalah kelompok Penjara Kepayan di Kota Kinabalu, dengan 155 kes baru. Secara keseluruhan, kelompok ini mempunyai 582 kes.

Malay News
National Desk