Tiada Evidence Virus Melalui Makanan Sejuk Beku: Noor Hisham

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

PutraJaya: Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberi jaminan kepada orang ramai bahawa walaupun terdapat laporan yang menyarankannya, dijangkiti Covid-19 melalui virus di permukaan bungkusan makanan sejuk beku tidak mungkin berlaku.
Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan mengatakan bahawa vektor utama jangkitan terutama disebabkan oleh titisan, serta hubungan rapat dari satu orang ke orang lain, dan secara tidak langsung melalui permukaan.

“Buat masa ini tidak ada bukti yang menunjukkan Covid-19 dapat dikirimkan melalui makanan atau kemasan makanan,” kata Dr Noor Hisham dalam taklimat pers hariannya di sini.
“Sangat tidak mungkin seseorang dijangkiti jangkitan Covid-19 dari makanan atau dari pembungkusan makanan.”
Reuters baru-baru ini melaporkan penemuan oleh Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit China (CDC) yang mendapati kemungkinan virus Covid-19 ditularkan melalui pembungkusan makanan sejuk beku.

CDC China mengatakan bahawa penemuan itu dilakukan setelah berjaya mengesan dan mengasingkan coronavirus hidup pada bungkusan luar ikan cod beku semasa usaha mengesan virus di kota pelabuhan Qingdao, China.
Dua pekerja dermaga yang kemudiannya didapati positif jangkitan dipercayai dijangkiti virus di mana pembungkusan yang tercemar ditemui walaupun kekurangan bukti kukuh.
Walaupun ada kepercayaan, laporan itu juga memetik CDC China yang mengakui bahawa risiko jangkitan seperti itu tetap rendah.

Malay News
National Desk