Jangan memberikan alasan yang lemah untuk perjalanan antara negeri: Polis

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Mereka yang melamar perjalanan antar-negara diingatkan agar tidak memberikan alasan yang pincang untuk tujuan itu, tetapi melakukannya hanya dengan keperluan mendesak.
Ketua Polis Daerah Gombak ACP Arifai Tarawe mengatakan sejak Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (CMCO) dikuatkuasakan empat hari lalu (14 Okt), sejumlah 1,587 permohonan perjalanan antara negeri telah diterima dan dari jumlah itu, 1,555 permohonan telah disetujui.
“Sebilangan besar aplikasi untuk melintasi sempadan negara adalah untuk kes perubatan, kematian dan kecemasan. Mereka yang ditolak memberikan alasan yang lumpuh, seperti untuk perjalanan dan percutian, untuk menghadiri majlis perkahwinan atau menghantar anak-anak pulang ke kota tanpa alasan, ”tambahnya.

Dia memberitahu perkara ini kepada wartawan ketika ditemui selepas operasi pematuhan CMCO khas di Selayang Baru dan Sri Gombak dekat sini pada lewat Sabtu, di mana tujuh individu ditahan dan dua warga asing ditahan.
Khamis lalu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan borang permohonan permit pergerakan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, yang kini berada di bawah Perintah Pengawal Bersyarat (CMCO) boleh didapati dari balai polis terdekat atau dimuat turun dari laman Facebook rasmi Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Borang yang lengkap mesti dihantar ke balai polis terdekat untuk mendapatkan tandatangan ketua balai dan dicop untuk digunakan semasa sekatan jalan raya.
Pada 12 Oktober, Ismail Sabri mengumumkan pelaksanaan CMCO di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dari 14 hingga 27 Oktober setelah mendapat nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia dan mengambil kira peningkatan kes dan penularan Covid-19 seperti di Klang , Daerah Petaling dan Gombak.

Malay News
National Desk