Tiada Kecemasan, kata Agong

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong memutuskan bahawa tidak perlu mengisytiharkan keadaan darurat di negara ini.
Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah juga mengingatkan semua ahli politik agar segera menghentikan segala bentuk politik yang boleh mengganggu kestabilan negara, kata Pengawal Rumah Tangga Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin.

“Sultan Abdullah juga mengatakan bahawa tidak perlu bagi Anggota Parlimen untuk meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab mereka yang dapat mengganggu kestabilan pemerintahan yang ada,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Ahad (25 Oktober).

Baginda bertitah bahawa Sultan Abdullah dan raja-raja Melayu telah melalui cadangan untuk mengisytiharkan keadaan darurat dan merasakan bahawa pemerintah telah berjaya menangani wabak tersebut dengan berkesan.

Beliau berkata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari Jumaat (23 Okt) telah meminta pengisytiharan darurat di bawah Artikel 150 (1) dan perisytiharan Darurat (Kuasa-Kuasa Esensial 2020) menurut Artikel 150 (2B) Perlembagaan Persekutuan untuk memerangi ancaman wabak Covid-19 di negara ini.

“Raja sangat percaya pada kemampuan pemerintah di bawah pimpinan Perdana Menteri untuk terus melaksanakan kebijakan dan melakukan penguatkuasaan untuk mengekang wabak Covid-19 agar tidak merebak,” katanya.

Ahmad Fadil menambah bahawa Sultan Abdullah menekankan bahawa Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan di Parlimen sangat penting bagi rakyat untuk memerangi Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“Oleh itu, peruntukan kewangan sangat diperlukan oleh barisan hadapan untuk memastikan mereka dapat menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka dengan lancar,” katanya, sambil menambah bahawa Sultan Abdullah sangat prihatin terhadap kebimbangan rakyat kerana munculnya beberapa kelompok baru dan lonjakan kes harian.

Malay News
National Desk