Tiada ramalan banjir besar seperti sebelum ini

Kuala Lumpur: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) meramalkan situasi banjir ketika ini khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung, Selangor dan Johor tidak seburuk seperti tahun- tahun sebelum ini.
Ketua Pengarah Jailan Simon berkata, pihaknya menjangkakan hanya banjir biasa seperti yang berlaku setiap tahun.
“Kita jangkakan hanya berlaku banjir biasa dan tak sebesar 2014 atau 2013 di Kemaman,Terengganu.
“Begitu juga di Johor kita tak jangkakan banjir besar seperti 2006 dan 2007. Jadi, tahun ini lebih kurang banjir biasa, cuma tahun ini di Pahang agak besar sikit,” katanya pada sidang media di Pusat Ramalan dan Amaran Banjir Negara, di sini hari ini.
Hadir sama Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) Datuk Seri Dr Ir Zaini Ujang dan Ketua Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran Datuk Ir Nor Hisham Mohd Ghazali.
Jailan berkata, dari segi ramalan terkini pihaknya masih mengekalkan amaran cuaca waspada di Kelantan dan Terengganu.
Namun katanya, amaran berkenaan telah ditamatkan bagi Johor dan Pahang serta tiada jangkaan hujan lebat untuk beberapa hari akan datang.

ZA137 Malay News
National Desk

 

Scroll to Top