Kuala Lumpur: Aksi R&B popular Voices Of Euphonious atau VE telah menghilangkan desas-desus bahawa ahli lama Damian Mikhail Seet disingkirkanbaru-baru ini.
Anggota VE Zafri Nazarudin atau Zaf mengatakan bahawa Damian telah memilih untuk keluar dari kumpulan itu untuk “menyelesaikan masalah peribadi”.
“Kita masing-masing mempunyai komitmen peribadi. Kita semua memiliki jadwal yang saling bertentangan, dan akibatnya kita tidak dapat berkumpul bersama sebagai satu kelompok sepanjang masa,” kata Zaf dalam laporan berita baru-baru ini.
Zaf menambah bahawa barisan VE 2021, yang mempunyai ketiadaan Damian dan anggota lama Shahrin Shaharudin atau Shah, telah dibincangkan dan dipersetujui oleh semua ahli dan pengurusan mereka.
“Damian dan Shah menarik diri, dan kami dan pengurusan kami semua setuju,” kata Zaf.
Walaupun dia mengakui bahawa komitmen Damian yang lain telah mempengaruhi projek VE, itu tidak benar bahawa Damian tidak setuju dengan mereka.
“Kita semua bertelagah kecil antara satu sama lain selama bertahun-tahun. Tetapi kita selalu menyelesaikannya secara damai. Damian masih berhubungan baik dengan kita, hanya kerana dia mempunyai perkara lain yang harus dilakukan pada masa ini.”
Zaf mengatakan bahawa pintu VE akan sentiasa terbuka untuk Damian, sekiranya dia memilih untuk kembali ke kumpulan itu nanti.
“Buat masa ini, VE akan mempunyai empat anggota iaitu Hakim, Adeep, Cham dan saya. Setelah Damian menyelesaikan masalah yang dihadapinya, kami akan selalu menyambutnya kembali.”
Sementara itu, pengurus VE Aszuad Zakaria mengatakan bahawa akaun Instagram rasmi kumpulan itu telah diubah dari @voiceofeuphonious menjadi @_veofficial, kerana Damian yang menguruskan akaun lama telah menolak untuk memberikan kata laluannya kepada mereka.
“Kami meminta Damian untuk menguruskan akaun asalnya, tetapi dia menolak untuk berkongsi kata laluan dengan kami. Akibatnya kami memutuskan untuk membuka akaun baru,” kata Aszuad.
Pada 4 Februari, kumpulan itu mengumumkan di Instagram bahawa Damian dan Shah telah meninggalkan mereka.
Sementara itu, Damian mengatakan bahawa keputusannya untuk meninggalkan VE adalah hasil dari projek perniagaannya, yang merangkumi pelancaran saluran YouTube miliknya. Dia juga mengatakan bahawa dia ingin menghabiskan lebih banyak masa dengan keluarganya.
Anggota VE sekarang ialah Zaf, Abdul Mutalib Nahar (Adeep), Charma Khalil (Cham), dan Luqman Hakim Shaker (Hakim).
Sumber: NST


