Warga Singapura dipenjara kerana membekalkan wain

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Singapura: Seorang pengarah urusan dan syarikat perdagangan borongnya yang berpangkalan di Singapura membekalkan barang, terutamanya anggur dan minuman keras bernilai lebih dari S $ 745,000 kepada Korea Utara antara tahun 2013 dan 2018. Oleh kerana sekatan PBB, adalah haram bagi sesiapa di Singapura untuk membekalkan, menjual atau memindahkan barang mewah yang ditetapkan kepada entiti Korea Utara.
Lim Cheng Hwee, 49, dijatuhkan hukuman penjara dua bulan pada hari Jumaat (11 Dis) setelah dia mengaku bersalah atas tiga tuduhan membekalkan minuman beralkohol bernilai lebih dari $ 530,000 kepada Korea Utara secara haram.

Syarikat SINSMS, yang juga menyediakan perkhidmatan penghantaran barang, didenda $ 30,000 setelah disabitkan atas tiga tuduhan serupa.
Lim dan syarikat masing-masing mempunyai enam caj lain yang berkaitan dengan baki jumlahnya. Mereka dipertimbangkan semasa menjatuhkan hukuman.

Isteri Lim Singapura, Hong Leng Ooi, juga 49, yang membantunya dalam operasi pentadbiran firma itu, didenda $ 4,000 pada hari Jumaat.
Dia mengaku bersalah atas dua tuduhan gagal memberitahu pihak berkuasa mengenai urus niaga yang tidak sah.

Kawan-kawan Lim yang dituduh adalah: warganegara China Liang Ye, 44, yang merupakan pengarah dan pemegang saham SINSMS dan Korea Utara Mun Chol Myong, 53. Mereka masih bebas. Timbalan Pendakwa Raya V. Jesudevan, Koh Mun Keong dan Sarah Thaker menyatakan dalam dokumen mahkamah bahawa suatu ketika sebelum Oktober 2016, Mun mendekati seorang Richard Goh, pengarah sebuah syarikat bernama Mega-Tech Industries, untuk pembelian wain dan minuman keras yang akan dieksport dari Singapura ke Dalian di China. Hasil kes Goh tidak dinyatakan dalam dokumen mahkamah.

DPP menambahkan: “Mega-Tech akan mendapatkan wain dan minuman keras yang dipesan oleh Mun. Wain dan minuman keras tersebut akan disimpan di gudang berlesen di Singapura.” Setelah Mega-Tech menerima pembayaran penuh dari Mun, Mega-Tech akan melepaskan wain dan minuman keras kepada SINSMS, pengangkut barang yang dilantik oleh Mun. ”

Mahkamah mendengar bahawa Mun juga memberitahu Lim bahawa minuman beralkohol yang akan dihantar oleh SINSMS ke Dalian menuju ke Korea Utara. Lim kemudian mengarahkan syarikatnya untuk mengatur penghantaran barang mereka dari Singapura ke Dalian.

Liang kemudian mengatur agar barang-barang itu dikirim ke Nampo di Korea Utara, mahkamah mendengar. Keuntungan SINSMS untuk penghantaran ke Korea Utara berkisar antara sekitar AS $ 200 (sekitar S $ 260) hingga AS $ 500 setiap penghantaran, kata DPP.

Di pihaknya, Hong dia mengambil arahan dari suaminya dan mengawasi butiran pentadbiran untuk membekalkan barang itu ke Korea Utara.
Dia gagal memberitahu pihak berkuasa walaupun mengetahui bahawa mereka mengikat negara secara tidak sah. Bagi setiap tuduhan membekalkan barang mewah ke Korea Utara secara tidak sah, pesalah boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan denda hingga $ 500,000.

Sumber: Rangkaian Berita Straits Times / Asia

Malay News
International Desk