10 petua teratas untuk memastikan rumah anda tetap sejuk

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Lifestyle Malay News

Cubalah strategi mudah ini untuk mengatasi panas dan menjimatkan bil tenaga. Musim panas akan tiba, yang bermaksud bil tenaga yang lebih besar daripada menjaga rumah anda tetap sejuk. Dengan beberapa perubahan kecil pada kediaman anda – dan tabiat anda – anda dapat tetap tenang sambil menjaga bil tenaga anda.
“Anda mungkin hanya memerlukan petua ini beberapa minggu dalam setahun, tetapi apabila anda memerlukannya, anda pasti memerlukannya,” kata pakar penyejuk PILIHAN Denis Gallagher.

1. Menebatnya
Penebat di dinding dan di bumbung dapat membantu menjaga kesegaran dan panas di musim panas (dan sebaliknya pada musim sejuk). Siling yang tidak bertebat boleh menjadikan rumah lebih panas hingga 35%.

2. Tutupnya
Untuk memastikan udara sejuk dan panas keluar:

gunakan jalur penebat di sekitar tingkap dan di bawah pintu
tutup perapian yang kotor dan pintu haiwan kesayangan yang tidak digunakan.

3. Pengudaraannya
Pertimbangkan untuk menambah ventilasi rongga bumbung seperti lubang angin burung dan lubang di bawah telinga untuk mengeluarkan sebahagian dari udara panas.

4. Lorekkannya
Rumah yang teduh dapat menyekat 90% panas matahari pada bulan-bulan yang lebih panas.
Pasang bayangan buatan seperti:

Telinga
Pergolas
Tempat Tenda
Buta
Shutters
Langsir
Anda juga boleh menanam pokok lebat di dekat tingkap dan pintu kaca – mereka akan menjauhkan sinar matahari pada musim panas tetapi membiarkannya bersinar pada musim sejuk.

5. Glaze dan catnya
Tingkap berkaca akan menahan panas pada musim panas dan menjaga kehangatan pada musim sejuk.

Warna cat luaran yang lebih gelap mungkin kabur, tetapi warna ini akan menjadikan rumah anda lebih panas. Pertimbangkan nada yang lebih ringan untuk memastikan rumah anda tetap sejuk.

6. Putar penyaman udara ke bawah
Menetapkan pendingin hawa ke arktik mungkin merupakan cara terbaik untuk mengatasi panas, tetapi ia dapat mengeluarkan tenaga anda dan meningkatkan kehausan pada motor penghawa dingin.

Anda biasanya akan mendapat kecekapan yang lebih baik dari penghawa dingin anda jika anda bertujuan untuk perbezaan suhu maksimum (perbezaan suhu antara di dalam dan di luar rumah anda) sekitar 8 ° C. Jadi pada hari 32 ° C, tetapkan penghawa dingin anda tidak lebih dari 24 ° C.

Pada hari terik, kebanyakan orang masih mahukan suhu yang lebih sejuk, tetapi untuk kecekapan tenaga maksimum, cubalah untuk tidak melampaui perbezaan 8 ° C – setiap darjah yang lebih sejuk menambahkan kira-kira 10% pada kos operasi penghawa dingin anda.
Penyaman udara anda akan lebih cekap dan berkesan jika anda suka, seperti membersihkan penapis dan memastikan motor di luarnya teduh.

7. Perhatikan termometer
“Gunakan persekitaran untuk keuntungan anda,” kata Denis. “Jika anda berada di pantai timur, buka pintu anda dan peluklah ke selatan; jika anda berada di pantai barat, manfaatkanlah Fremantle Doctor.”

Gunakan termometer dalaman-luaran untuk memantau perbezaan suhu di dalam dan di luar rumah anda. Sekiranya lebih sejuk di luar daripada di dalam, buka semua pintu dan tingkap; jika di luar lebih panas, tutup semuanya untuk mengelakkan panas.

8. Lampu keluar
“Matikan lampu jika anda tidak berada di dalam bilik – bukan sahaja mereka menggunakan tenaga untuk menghasilkan cahaya, mereka juga menghasilkan haba, yang harus dikerjakan penghawa dingin anda lebih kuat untuk dipadamkan,” kata Denis.

“Mengganti lampu latar halogen dengan LED dapat membantu menjaga suhu turun dan juga mengurangkan bil kuasa anda.” Lihat ulasan dan panduan membeli lampu LED kami.

9. Jadilah peminat
“Kipas siling membuat badan anda terasa sejuk (walaupun mereka tidak akan menurunkan suhu bilik sebenar) dan kesannya sangat cepat, fokus, cekap dan menjimatkan kos,” kata Denis.

“Penggemar alas kaki adalah pilihan yang paling tidak berkesan – tetapi kadang-kadang tidak dapat dielakkan, terutama bagi penyewa pada hari-hari yang tidak dapat ditanggung.”

Tetapi kipas alas murah untuk dijalankan. Kami mengira bahawa harganya hanya sekitar $ 30 untuk menjalankan kipas 24/7 sepanjang musim panas. Dan anda boleh memilih dengan tepat bagaimana dan di mana meletakkannya untuk memaksimumkan kesannya, yang tidak dapat anda lakukan dengan kipas siling. Lihat ulasan kipas siling kami.

10. Waktu malam adalah waktu mencuci pinggan
Peralatan dapur dapat menghasilkan banyak haba, jadi jika anda menunggu hingga waktu tidur untuk menghidupkan mesin basuh pinggan mangkuk (atau menunda kitaran), anda tidak perlu menghadapi panas di dapur. Anda juga boleh menghidupkan periuk perlahan anda semalaman sehingga anda tidak memanaskan rumah pada siang hari – dan sebagai bonus, anda akan mempunyai makan tengah hari yang dimasak dengan enak yang siap dibungkus pada waktu pagi.

Malay News
Lifestyle Desk