5 petua untuk meningkatkan kelajuan internet di rumah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Home office Internet

Malay News: Internet yang perlahan sangat mengecewakan pada masa-masa terbaik. Tetapi semasa pandemi koronavirus – dengan sebilangan besar daripada kita bekerja dari rumah, sekolah di rumah atau cuba berkomunikasi dengan keluarga dan rakan – masalah internet mempunyai kesan yang jauh lebih besar.
Walaupun masalah luaran seperti kesesakan rangkaian atau ISP anda tidak menyediakan lebar jalur yang mencukupi mungkin di luar tangan anda, kadang-kadang masalah terletak di rumah anda sendiri.

Berikut adalah lima perkara yang perlu diperiksa untuk memastikan internet rumah anda berjalan secepat dan lancar.

1. Matikan dan hidupkan
Ini terdengar seperti tidak ada otak, tetapi banyak orang tidak menempuh jarak penuh ketika memulakan semula modem / penghala mereka.

Modem, kotak sambungan NBN dan penghala Wi-Fi adalah semua komputer kecil, yang kadang-kadang memerlukan but semula untuk menjadikan semuanya berfungsi dengan lancar.
Untuk melakukan ini dengan betul, anda bukan sahaja perlu mematikannya dan menghidupkannya semula, tetapi idealnya anda harus mencabutnya dari kuasa dan tunggu selama 30 saat. Ini memberi kapasitor di dalamnya, yang menyimpan jumlah kuasa yang sangat kecil, cukup masa untuk melepaskan dan mematikan sepenuhnya peranti.
Sebaik sahaja anda menyambungkannya semula dan menghidupkannya, proses reboot standardnya harus memastikan semuanya berjalan lancar.

2. Kemas kini firmware penghala anda
Biasanya terdapat maklumat di bahagian bawah penghala anda tentang cara mengakses menu tetapannya. Menu ini selalu berbeza, tetapi biasanya ada pemberitahuan yang dapat diklik yang memberitahu anda untuk mengemas kini. Anda akan kehilangan sambungan semasa melakukan ini. Tetapi bukan sahaja ini dapat menyelesaikan masalah anda, anda juga akan lebih selamat dan terjamin dari penjenayah siber. Hanya perlu beberapa minit.

3. Periksa penempatan penghala Wi-Fi anda
Penghala Wi-Fi berfungsi paling baik dengan pandangan yang jelas, tetapi orang sering menyembunyikannya di belakang TV atau di rak buku. Sebaik-baiknya, berhasrat untuk memilikinya di tempat terbuka, 1.5 hingga 2 meter dari tanah dan terletak di pusat.
Biasanya ruang istirahat adalah tempat terbaik, tetapi bergantung kepada reka bentuk rumah anda, anda mungkin perlu meletakkannya lebih dekat dengan tempat anda menggunakan peranti lain seperti komputer anda, terutamanya jika anda bekerja dari rumah. Walau bagaimanapun, penempatan penghala anda akan dibatasi oleh tempat port sambungan internet rumah anda berada.

Penyekat Wi-Fi biasa adalah:

TV dan peranti digital yang lain
gangguan dari ketuhar gelombang mikro
peti sejuk dan peralatan besar yang lain
buku (jika ditutup di sekitar penghala)
tangki ikan
cermin
dinding
pintu
lantai antara tingkat.

4. Pertimbangkan alat tambahan untuk meningkatkan isyarat anda
Beberapa susun atur rumah bermaksud anda tidak dapat mendapatkan Wi-Fi di mana sahaja, di mana sahaja anda meletakkan penghala anda. Sekiranya ini berlaku, ada dua pilihan yang baik, tidak ada yang murah. Dan, memandangkan iklim semasa, anda mungkin perlu membuat pesanan penghantaran.

Pilihan terbaik dan lebih mahal adalah membeli sistem penghala mesh. Router Mesh berhubung antara satu sama lain dan meliputi kawasan yang lebih besar dengan rangkaian Wi-Fi tunggal. Anda boleh memiliki satu di tingkat bawah di ruang istirahat, yang lain dalam kajian anda, dan yang lain di bahagian atas tangga anda untuk merangkumi kediaman bertingkat. Setiap unit mesh memerlukan isyarat dari yang lain untuk meneruskan rangkaian, tetapi jauh lebih baik daripada hanya bergantung pada satu penghala.
Pemanjangan Wi-Fi juga mengambil dan menyampaikan isyarat Wi-Fi. Namun, pemanjang menggunakan nama dan kata laluan rangkaian yang berbeza ke penghala anda. Oleh itu, anda perlu beralih di antara mereka secara manual semasa anda memasuki kawasan di mana isyarat untuk masing-masing lebih kuat.

5. Jangan lupa muat naik
Sekiranya anda salah satu dari beberapa yang tidak beruntung masih menggunakan sambungan ADSL, atau sambungan NBN anda tidak setara, anda mungkin perlu mengehadkan muat naik – data yang anda hantar ke internet, berbanding memuat turun.

ADSL khususnya mempunyai kecepatan muat naik yang sangat rendah dan tidak mencukupi untuk mengikuti seberapa banyak alat moden memuat naik data ke awan secara automatik.
Sayangnya, dapat mengesan aplikasi dan program mana yang mengganggu muat naik anda. Perhatikan orang-orang yang bersambung atau sentiasa menyegerakkan ke awan (seperti foto dan Dropbox, misalnya), dan pertimbangkan untuk mematikan pilihan ini buat sementara waktu, jika mungkin.

Sekiranya anda menghadapi masalah penyambungan, terutamanya yang sporadis, petua lain adalah menukar semua telefon dan tablet anda ke sambungan 4G mereka dan melihat apakah itu dapat menyelesaikan masalah.

Malay News
Technology Desk