51 pendatang asing tanpa izin ditahan di Op Benteng

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Ismail Sabri

Kuala Lumpur: Lima puluh satu pendatang tanpa izin dan seorang kapten ditangkap dalam Op Benteng semalam, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Menurutnya, operasi yang dilakukan dengan kerjasama polis, Angkatan Bersenjata, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), dan Agensi Keselamatan Sempadan Malaysia (AKSEM) juga merampas enam kenderaan dan dua kapal.

“Pemerintah akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba memasuki negara ini secara haram dan agensi penguatkuasaan akan terus memperketat kawalan di perbatasan terutama di jalan tikus,” katanya dalam satu pernyataan mengenai Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (RMCO) hari ini.

Sehubungan itu, 241 individu ditahan kerana menentang RMCO semalam dengan 202 kompaun yang dikeluarkan dan 39 direman kerana gagal menyediakan peralatan rakaman kemasukan pelanggan (78), tidak memakai topeng muka (77); kegagalan untuk memerhatikan jarak fizikal (43); aktiviti hiburan (41); dan lain-lain (2).

Mengenai karantina mandatori, Ismail Sabri mengatakan 86,398 individu telah pulang sejak 24 Julai hingga semalam dan mereka ditempatkan di 78 hotel serta 19 institusi latihan awam dan institusi pendidikan swasta di seluruh negara. Menurutnya, 12,827 individu masih menjalani karantina sementara 543 orang dihantar ke hospital untuk rawatan dan 73,028 individu dibenarkan pulang.

Mengenai operasi pembersihan awam, katanya, 39 operasi dilakukan di 11 negeri iaitu Sabah dengan sembilan operasi, Melaka (sembilan), Johor (empat); Sarawak (empat); Kedah (tiga); Perak (tiga); Selangor (dua); Pahang (dua); Terengganu (satu); Pulau Pinang (satu); dan Perlis (satu).

Mengenai barang keperluan, katanya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna melakukan 525 pemeriksaan khas mengenai pematuhan prosedur operasi standard (SOP) RMCO di 689 premis perniagaan termasuk peruncit, pemborong dan pengilang semalam. – BERNAMA

Malay News
National Desk