60 juta orang India mungkin menangkap Covid-19: Laporan tinjauan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

“Oleh kerana sebahagian besar penduduk masih rentan, pencegahan keletihan harus dihindari,” kata Bhargava, sambil menambahkan bahawa risiko jangkitan adalah paling tinggi di kawasan kumuh bandar di mana berjuta-juta orang hidup dalam keadaan sesak, sering kali dengan sanitasi atau air mengalir yang terhad.
Penduduk kumuh mempunyai seroprevalensi – yang bermaksud mereka membawa antibodi – sebanyak 15.6%, hampir dua kali ganda daripada 8.2% yang dikesan pada penduduk kawasan bandar yang tidak kumuh. Angka itu menurun di kawasan luar bandar menjadi 4.4%, menurut tinjauan.

Tinjauan menunjukkan betapa pentingnya bagi masyarakat India untuk terus mengambil langkah berjaga-jaga coronavirus seperti jarak sosial dan kebersihan diri, kata Bhargava pada hari Selasa – terutama semasa Diwali, festival lampu. Festival ini, yang pada tahun ini jatuh pada 14 November, adalah salah satu cuti tahunan terbesar di India.

“Mengingat perayaan yang akan datang, mengingat musim dingin dan perhimpunan besar-besaran, strategi penahanan harus dilaksanakan oleh negara-negara dan penggunaan topeng tidak dapat digarisbawahi lebih banyak daripada setelah tinjauan seroprevalensi ini,” dia memperingatkan. “Itu sangat, sangat mustahak.”
Nombor tidak menunjukkan gambaran lengkap
Pakar telah lama mengesyaki bahawa jumlah kes di India tidak banyak dilaporkan.

Ramanan Laxminarayan, seorang sarjana penyelidikan kanan di Princeton University, meramalkan bahawa negara itu mungkin mengalami jangkitan dengan faktor 50 hingga 100 – yang bermaksud jumlah “benar” boleh melebihi 100 juta.
Satu sebab mudah di sebalik perbezaan tersebut adalah ujian yang tidak mencukupi. India telah meningkatkan pengujiannya, hampir menggandakan jumlah ujian yang dilakukan pada bulan Ogos – tetapi masih jauh di belakang negara-negara besar lain.
Hanya sekitar 82 dari setiap 100,000 orang di India yang diuji setiap hari, menurut Universiti Johns Hopkins – berbanding sekitar 284 orang di AS dan 329 di United Kingdom.
India mempunyai antara kadar kematian Covid-19 terendah di dunia. Tetapi jumlahnya tidak menceritakan keseluruhannya
India mempunyai antara kadar kematian Covid-19 terendah di dunia. Tetapi jumlahnya tidak menceritakan keseluruhannya

“Semua negara lain menguji dua kali, tiga kali, 10 kali apa yang diuji oleh India,” kata pakar perubatan masyarakat Dr. Hemant Shewade kepada CNN awal bulan ini.
Sementara itu, kadar kematian India 1.6% kelihatan jauh lebih rendah daripada negara lain – berbanding 2.9% di AS, 9.5% di UK, dan 11.5% di Itali, menurut Universiti Johns Hopkins. Tetapi kematian koronavirus juga kemungkinan kecil.

Walaupun India tidak menghadapi wabak, infrastruktur kesihatan awamnya yang kekurangan dana bermakna hanya 86% kematian di seluruh negara yang terdaftar dalam sistem pemerintahan. Dan hanya 22% daripada semua kematian yang didaftarkan mendapat penyebab kematian rasmi, disahkan oleh doktor, kata Shewade.
Dan walaupun pesakit koronavirus diuji positif sebelum mati, mereka mungkin tidak dikira sebagai kematian Covid-19 jika mereka mempunyai keadaan lain yang sudah ada, seperti diabetes atau barah, yang dapat dicatat sebagai penyebab kematian, tambahnya.

Beberapa pemimpin dunia telah menunjukkan kelemahan dalam pelaporan kes; Presiden AS Donald Trump membicarakan topik ini semasa perbahasan presiden menentang calon Demokrat Joe Biden pada Selasa malam.

“Apabila anda bercakap mengenai nombor, anda tidak tahu berapa banyak orang yang mati di China, anda tidak tahu berapa orang yang mati di Rusia, anda tidak tahu berapa banyak orang yang mati di India,” katanya. “Mereka tidak memberikan jumlah yang tepat, hanya agar kamu mengerti.”

Malay News
International Desk