Sao Paulo: Kevin Magnussen tidak akan mengambil bahagian dalam Grand Prix Sao Paulo kerana masalah kesihatan dan tempatnya akan diambil oleh pelumba Britain, Oliver Bearman, untuk sepanjang hujung minggu, menurut pasukan Haas Formula 1.
Bearman menunjukkan prestasi mengagumkan dalam latihan, mencatat masa ketiga terpantas dan akan bermula di kedudukan ke-10 untuk perlumbaan sprint 100km pada hari Sabtu.
Pelumba berusia 19 tahun ini berlumba bagi Ferrari dan Haas tahun ini sebagai pelumba simpanan dan dipanggil untuk latihan serta perlumbaan sprint.
“Kevin Magnussen tidak akan bertanding dalam Grand Prix Sao Paulo dan Oliver Bearman akan berlumba untuk pasukan sepanjang hujung minggu,” menurut kenyataan Haas.
Kelayakan untuk Grand Prix pada hari Ahad akan diadakan selepas perlumbaan sprint. Magnussen sebelum ini memperoleh kedudukan pertama di Interlagos pada 2022 setelah George Russell tergelincir ketika cuaca memburuk.
Bearman menggantikan Magnussen di Azerbaijan bulan lalu selepas Magnussen dikenakan larangan perlumbaan, dan juga menggantikan Carlos Sainz di Ferrari di Arab Saudi pada bulan Mac selepas Sainz mengalami radang apendiks.
Pada kedua-dua kesempatan perlumbaan itu, Bearman mencetak mata dengan tempat ketujuh dan ke-10.
“Bearman sangat mengagumkan, memandangkan persediaannya sangat minima, dan ini adalah panggilan saat akhir,” kata bos pasukan, Ayao Komatsu.
© New Straits Times Press (M) Bhd




