Doha: Esteban Ocon akan menyerahkan tempatnya di Alpine kepada Jack Doohan untuk perlumbaan penutup musim Formula Satu (F1) minggu depan di Abu Dhabi, menurut laporan The Athletic.
Ocon, yang menandatangani kontrak dengan Haas pada bulan Julai, akan beralih ke pasukan itu tahun depan.
Dua bulan selepas itu, Alpine menaikkan Doohan, seorang pemandu Australia berusia 21 tahun, dari status pemandu simpanan kepada ahli pasukan penuh.
Doohan akan membuat penampilan sulungnya di F1, yang pada asalnya dijadualkan untuk tahun depan.
Pada Grand Prix (GP) Qatar hujung minggu lalu, wakil Alpine dan Ocon mencapai persetujuan yang membolehkan Ocon memulakan kariernya lebih awal dengan Haas, memandu kereta Haas pada musim pasca pertandingan.
Sebagai sebahagian daripada perjanjian ini, Ocon, yang berusia 28 tahun, harus meninggalkan Alpine lebih awal.
Pasukan Alpine mengesahkan perbincangan mengenai perjanjian ini masih berlangsung, walaupun ketua pasukan, Oliver Oakes, mengesahkan rundingan berkenaan.
“Saya rasa belum ada keputusan muktamad, tetapi ia sudah dibincangkan,” kata Oakes kepada The Athletic.
“Sudah tentu, ia agak rumit kerana dia adalah pemandu kami, dia juga terikat kontrak sebagai pemandu Mercedes. Dan sudah tentu, dia ingin dibebaskan lebih awal.”
“Boleh dikatakan, bagus untuk Jack bergabung lebih awal. Dari sisi Esteban, ia juga baik untuk bergerak lebih awal. Saya rasa ini sesuai untuk semua pihak.”
Ocon kini menduduki tempat ke-14 dengan 23 mata, jauh ketinggalan berbanding pemenang mata Max Verstappen yang mengumpul 429 mata.
© New Straits Times Press (M) Bhd