Shah Alam: Tindakan memandu laju dipercayai menjadi punca sebuah kontena tertanggal daripada treler hingga mengakibatkan kesesakan lalu lintas dalam kejadian di Jalan Kem, Pelabuhan Klang, Klang tengah hari tadi.
etua Polis Daerah Klang Selatan ACP Lim Jit Huey berkata insiden pada kira-kira 12 tengah hari itu bagaimanapun tidak menyebabkan sebarang kemalangan jiwa dan kerosakan kenderaan kepada pengguna jalan raya lain.
“Siasatan awal mendapati treler terbabit dipercayai dipandu pada kelajuan tinggi ketika melalui lokasi kejadian. Keadaan itu menyebabkan treler bersama muatan kontena tertanggal sebelum terjatuh ke laluan bawah jalan tersebut.
“Kenderaan lain yang melalui laluan tersebut sempat memberhentikan kenderaan masing-masing dan berjaya mengelakkan pelanggaran. Pemeriksaan ke atas pemandu lelaki berusia 30 tahun juga mendapati dia negatif daripada sebarang pengaruh alkohol atau dadah,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.
Beliau berkata kes disiasat di bawah Seksyen 43(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Lim dalam kenyataan sama memberikan amaran kepada pemandu kenderaan perdagangan untuk tidak memandu secara cuai hingga membahayakan pengguna jalan raya lain.
Terdahulu video kejadian itu tular di media sosial yang memaparkan sebuah treler terlibat dalam kemalangan sehingga mengakibatkan kesesakan.
© New Straits Times Press (M) Bhd




