Agong memaklumkan mengenai pengembangan HQ baru untuk FAM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Perkembangan di ibu pejabat baru Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan pusat latihan kebangsaan (NTC) di Putrajaya, adalah antara isu semasa bola sepak yang disampaikan oleh presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin semasa hadir bersama Yang di -Pertuan Agong Al- Sultan Abdullah Ri ‘ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, hari ini.

FAM menerusi catatan terbarunya di Facebooknya juga mengatakan bahawa Hamidin juga memberitahu Yang Mulia, seorang yang berpengalaman luas dalam bola sepak tempatan dan asing, termasuk menjawat jawatan Presiden FAM dari tahun 2014 hingga 2017, mengenai beberapa isu semasa.

Antaranya melibatkan jadual perlawanan Liga Malaysia (Liga-M) berdasarkan Prosedur Operasi Piawai (SOP) berikutan wabak COVID-19, selain meminta izin Kebawah Duli Yang Maha Mulia di tanah FAM seluas 12.14 hektar di Bentong, Pahang.
Hamidin juga memberikan maklumat mengenai proses penswastaan ​​kelab dan pasukan Liga-M serta pemisahan persatuan bola sepak ke kelab bola sepak; persiapan skuad Harimau Malaya untuk meneruskan kelayakan Piala Dunia 2022/2023 pada Mac 2021.

Seri Paduka juga diberitahu mengenai pertandingan Liga M 2021, selain Piala Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) yang ditunda hingga Disember 2021.
Hamidin juga memberitahu Seri Paduka mengenai perkembangan terkini dalam bola sepak yang diputuskan di exco AFF dan Gabungan Bola Sepak Asia (AFC).
Cadangan pembinaan ibu pejabat FAM yang baru diilhamkan oleh ayahanda Baginda, Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah yang merupakan Presiden FAM dari tahun 1984 hingga 2014.

NTC di Presint 5, Putrajaya diusulkan untuk menampilkan kemudahan moden termasuk tiga bidang dengan ciri antarabangsa yang kini dalam fasa terakhir perbincangan dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS), sebelum kerja-kerja pembinaan awal dijangka dimulakan awal tahun depan .
Rundingan untuk membina ibu pejabat baru FAM di Presint 5 juga sedang diselesaikan dan dijangka akan mula dibina pada akhir tahun 2021.

FAM memaklumkan bahawa Hamidin juga menyampaikan jersi baru skuad Harimau Malaya kepada Seri Paduka.
Majlis ini adalah yang kedua oleh Hamidin sejak 27 Jun 2019. Dia dilantik sebagai presiden FAM ketujuh dalam baki penggal 2017-2021 di Kongres FAM ke-54 pada bulan Julai 2018.

Sumber dan photo: Bernama
Malay News
National Desk