Anggota staf UiTM Holdings positif untuk Covid-19

Petaling Jaya: Kumpulan Syarikat UiTM Holdings mengesahkan bahawa salah seorang pekerjanya telah mengikat kontrak Covid-19.
Pekerja itu, yang berpusat di pejabat mereka di Dataran PHB Saujana, didapati positif virus itu pada hari Ahad (1 Nov).

Pekerja itu kini mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, katanya dalam satu kenyataan.
Pekerja itu disyaki dijangkiti virus di luar pejabat, kerana pekerja itu bekerja dari rumah sejak 12 Oktober, katanya.

Kumpulan itu mengatakan bahawa mereka mengambil semua langkah yang mungkin untuk mengurangkan penyebaran virus dan memastikan keselamatan pekerjanya.
Setelah penemuan tersebut, pihaknya segera menutup kantornya di Dataran PHB hingga diberitahu lebih lanjut dan sedang menjalani pembasmian kuman sepenuhnya sesuai dengan panduan Kementerian Kesihatan.
Penelusuran kontrak terperinci sedang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan, dan juga Modal Insan Kumpulan kami untuk mengenal pasti dan memberitahu mereka yang mempunyai hubungan dekat dengan pekerja, serta menyelidiki sumber jangkitan di mana pekerja mungkin mengidapnya, Katanya.

Kumpulan itu mengatakan bahawa pihaknya telah melakukan berbagai langkah untuk mencegah penyebaran virus, termasuk pemeriksaan suhu pada semua karyawan, pengunjung, vendor, kontraktor dan pelanggan di premis perniagaannya, dan latihan pembersihan rutin.
Ia menggesa semua pekerja untuk tetap tenang dan terus mengikuti peraturan di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (MCO), kerja kumpulan dari dasar rumah dan nasihat lain yang dikeluarkan sambil mengambil langkah berjaga-jaga seperti amalan menjauhkan fizikal dan kebersihan diri yang baik.
Ia mengatakan ia juga akan terus melakukan langkah-langkah yang diperlukan untuk memastikan keselamatan semua.

Malay News
Education Desk