Anwar memanggil untuk disoal siasat Esok: Polis

Kuala Lumpur: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim diminta memberikan keterangannya esok untuk siasatan terhadap senarai kononnya anggota parlimen yang menyokong tawarannya untuk mengambil alih kerajaan persekutuan, kata polis hari ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Persekutuan, CP Datuk Huzir Mohamed berkata, wawancara itu akan dilakukan di ibu pejabat Polis Diraja Malaysia di Bukit Aman di sini.

“Siasatan diklasifikasikan di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia,” katanya dalam satu kenyataan.

“PDRM masih menyiasat tuduhan yang banyak dikongsi di media massa. Setakat ini, terdapat 113 laporan polis yang diterima. ”

Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan berkaitan dengan pernyataan yang membawa kepada kerosakan masyarakat sementara kesalahan CMA merangkumi kesalahan nebula “menyalahgunakan kemudahan rangkaian”.

Huzir terus meminta orang ramai untuk tidak menerbitkan atau berkongsi berita atau maklumat yang tidak disahkan yang boleh menimbulkan hasutan.

Antara yang membuat laporan itu ialah Ahli Parlimen Jerantut, Datuk Ahmad Nazlan Idris.

Ketua Pembangkang, Anwar bertemu dengan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara pada hari Selasa atas tuntutan bekas mereka untuk mendapatkan sokongan lebih 120 anggota Parlimen untuk mengambil alih pemerintahan persekutuan.

Keaslian senarai yang diedarkan dalam talian menjadi semakin curiga setelah Pengawas Rumah Tangga Diraja mendedahkan bahawa Anwar juga tidak akan memberikan senarai Ahli Parlimen di kemnya kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah semasa penonton.

Malay News
National Desk