Australia memulakan pengeluaran vaksin Covid yang dikembangkan oleh Oxford

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Sydney: Australia memulakan pembuatan calon vaksin Covid-19 secara tempatan yang dikembangkan oleh University of Oxford dari hari Isnin, dengan kira-kira 30 juta dos dirancang untuk dibuat, lapor agensi berita Xinhua.
Walaupun masih menjalani ujian klinikal, vaksin, yang dikembangkan bersama oleh syarikat farmasi AstraZeneca, dianggap sebagai salah satu vaksin yang lebih menjanjikan di seluruh dunia.

Firma bioteknologi Australia CSL mempunyai perjanjian dengan AstraZeneca dan kerajaan Australia untuk memulakan pengeluaran vaksin sebelum ini, untuk dibebaskan pada separuh pertama tahun 2021 sekiranya baki ujian terbukti berjaya.
“Kami menjalankan aktiviti pembuatan ini dengan risiko dan selari dengan ujian klinikal dan proses kelulusan sebagai pengiktirafan pentingnya wabak Covid-19,” kata Ketua Pegawai Sains CSL, Andrew Nash.

Dijangkakan vaksin memerlukan rejim dua dos setiap orang yang bermaksud ia dapat diberikan dengan berkesan kepada 15 juta orang. Namun, itu tidak akan dilepaskan untuk digunakan sampai proses pengembangan ditinjau dan disetujui oleh pihak berkuasa pemerintah Australia, the Therapeutic Goods Administration (TGA).
Pengeluaran akan dilakukan di kemudahan bioreaktor CSL di State of Victoria, dengan proses pembuatannya dimulakan dengan mencairkan botol yang mengandungi sel vaksin yang telah dibekukan di bawah nitrogen cair.

“Setelah tumbuh di bioreaktor, vaksin kemudian disaring dan dimurnikan hanya meninggalkan antigen, atau produk vaksin. Ia kemudian siap untuk dirumuskan dan diisi ke dalam botol dos, ”kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

CSL telah membuat beberapa dos calon vaksin Covid-19 lain yang dikembangkan oleh University of Queensland (UQ) Australia, yang sedang disiapkannya untuk maju ke ujian klinikal Tahap 2b / 3.
Percubaan lebih lanjut mengenai calon vaksin UQ akan selesai sementara menunggu pelepasan dan tinjauan data percubaan fasa 1.

Malay news
Life Desk