Bekas guru Singapura dipenjara kerana mendera anak tiri

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Singapura: Seorang wanita dijatuhkan hukuman penjara tujuh bulan oleh mahkamah daerah hari ini kerana mendera anak tirinya secara fizikal dan emosional, termasuk memukulnya di belakang kepalanya dengan cangkir keramik dan memanggilnya “anak pelacur”.
Lelaki berusia 45 tahun itu, yang merupakan bekas guru dan kini menjadi tutor sepenuh masa, didapati bersalah atas tiga tuduhan memperlakukan kanak-kanak di bawah Akta Kanak-kanak dan Orang Muda.
Dua tuduhan serupa dipertimbangkan untuk menjatuhkan hukuman.
Dia tidak dapat dinamakan kerana perintah pengadilan untuk melindungi identiti mangsa.

Wanita itu dan anak perempuannya tinggal bersama anak lelaki itu dan ayahnya, yang menjaganya setelah bercerai dengan ibu budak lelaki itu.
Penderaan tersebut bermula pada bulan November 2016 ketika kanak-kanak itu berusia 11 tahun, dan berlanjutan sehingga terbongkar pada bulan Mei tahun berikutnya ketika seorang kerabat melihat kecederaan pada budak lelaki itu dan memberitahu ibu saudaranya.

Kesalahan sukar dikesan

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Daphne Lim mengatakan bahawa terdapat banyak faktor yang memburukkan lagi kes ini.
Sebagai contoh, setelah bibi membuat laporan polis, pihak berwenang campur tangan dan keluarga tersebut dirujuk ke program Keluarga Aman dan Kuat pada bulan Oktober 2017.

Program ini bertujuan untuk memberi keluarga intervensi dari rumah ke rumah supaya ibu bapa dapat menyediakan rumah pengasuhan untuk anak-anak mereka dengan lebih baik.
Wanita itu, bagaimanapun, tidak bekerjasama dengan pekerja program dan tetap berkeras bahawa budak itu salah.
Akibatnya, keluarga meninggalkan program sebelum waktunya dan penyalahgunaan itu berlanjutan.
DPP Lim menambah bahawa alat, seperti cawan keramik, digunakan dan kecederaan pada budak lelaki itu tidak kecil dengan mangsa mengalami kulit patah dan lebam.

Malay News
Singapore