Cara memastikan motherboard anda siap untuk AMD Ryzen 5000

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
PC_Mohterboard

Kuala Lumpur: Sekiranya anda telah menunggu dengan cemas selama berminggu-minggu untuk memasukkan pemproses AMD baru “Zen 3” Ryzen 5000 ke dalam motherboard AM4 siri 500 anda, akhirnya tiba masanya. Dan penantian itu sepadan, kerana CPU seperti Ryzen 9 5900X dan Ryzen 9 5950X sangat merosakkan saingan Intel Core i9 sehingga kami masih terpegun dengan keparahan penyapu.

Anda mesti melakukan beberapa perkara untuk menyediakan papan induk X570 atau B550 anda terlebih dahulu. Pegawai AMD mengatakan untuk mana-mana motherboard AM4 500-siri untuk memuat cip Ryzen 5000 “Zen 3” baru, ia mesti mempunyai UEFI / BIOS yang menampilkan BIOS AMD AGESA bernombor 1.0.8.0 atau lebih tinggi.

Anda boleh melayari laman web pembuat papan induk anda dan mencari bahagian sokongan untuk BIOS papan iklan anda. Sebagai contoh, untuk Asus Prime X570P ini, kami mendapati bahawa Asus kini mempunyai versi BIOS / UEFI 2606 di laman webnya yang dikeluarkan pada bulan Ogos 2019. Keterangan untuk BIOS / UEFI menunjukkan bahawa ia menggabungkan versi AMD AGESA 1.0.8.0 . Untuk memasangnya, kami akan memuat turun fail, menyahmampatkan fail ke stik USB, dan kemudian but semula ke BIOS.

Dari sana kami akan menggunakan alat flash BIOS terbina dalam untuk mengemas kini ke BIOS dari stik USB. Kami tidak akan terlalu terperinci, kerana kaedahnya berbeza antara vendor dan model motherboard individu. Beberapa juga menawarkan kaedah yang berbeza untuk mengemas kini BIOS, termasuk pengemas kini berasaskan OS.

Dengan AGESA 1.0.8.0 dipasang, AMD mengatakan papan akan betul-betul boot cip Zen 3 / Ryzen 5000. Tetapi 1.0.8.0 hanya membenarkan papan untuk POST CPU baru. Pada 5 November, anda harus menyemak semula laman web vendor motherboard anda untuk mendapatkan BIOS yang menampilkan AGESA 1.1.8.0, yang akan menggabungkan ciri yang lebih dioptimumkan untuk cip Zen 3.
Dan ya, kami berpendapat bahawa anda disyorkan untuk menjalankan AGESA terbaru untuk mendapatkan prestasi paling banyak dari CPU baru.

Malay News
IT Desk