Cara Merawat Kulit dengan Betul

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Lifestyle: Bagi kebanyakan kita, wajar untuk mengatakan bahawa corak harian kita terbalik sejak kebelakangan ini.  menjadi salah satu hashtag paling popular sejak kebelakangan ini. Ya, untuk memastikan kesihatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia, kita diminta untuk tinggal di rumah, hanya untuk pergi jika perlu.

Sejak pergerakan #stayhome dilaksanakan, penggunaan internet meningkat, peratusan penggunaan media sosial khususnya telah berkembang. Banyak perkara yang berbeza dikongsi dari rumah (bekerja dari rumah), ada yang berkongsi video latihan rumah, resipi serta penjagaan kulit dan solekan. Ada juga yang merasa letih dengan rambutnya yang tumbuh, dan merasakannya tidak terkawal. Dan ada yang sudah lama tidak menggunakan serum atau krim pelembap, mereka hanya perlu mencuci muka.

Walaupun anda mungkin tergoda untuk menunda atau melewatkan rutin penjagaan kulit harian anda, kami di sini untuk mengingatkan anda untuk tetap konsisten!
menyenaraikan tiga situasi atau jenis keperibadian #stayhome yang paling biasa sekarang. Dan ketiga-tiga keadaan ini memberi kesan pada kulit anda, dan kami menemui penyelesaian menggunakan rangkaian produk dari La Roche Posay, jenama Penjagaan Kulit Dermatologi No.1 di seluruh dunia. Rangkaian produknya sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

Oleh itu, berdasarkan tiga keperibadian di bawah, yang mana satu anda? (Atau mungkin anda bertiga?)
keperibadian: Suka berjaga hingga larut malam
Oleh kerana anda tinggal di rumah, kemungkinan anda mungkin tunduk pada jadual tidur yang tidak teratur – kami tahu sukar untuk tidak menonton siri Netflix kegemaran anda. Namun, berjaga hingga larut malam sering diikuti dengan makan secara tidak teratur, biasanya makanan ringan yang tidak sihat diisi dengan gula dan minyak yang tinggi.

Tabiat ini dapat merangsang kelenjar sebum untuk mengeluarkan sejumlah besar minyak berlebihan. Kemudian, minyak ini menyumbat liang untuk menghasilkan komedon tertutup, yang kemudian akan mengoksidasi menjadi komedo. Lama kelamaan, wajah anda akan ditandakan dengan liang yang membesar, jerawat yang meradang.

Selain menjaga jadual tidur yang konsisten dan makan makanan yang seimbang, cubalah produk yang menghalang pengeluaran minyak berlebihan.

Mulakan dengan La Roche Posay Effaclar Purifying Foaming Gel (200ml), RM79.90. Cuci muka yang lembut, tidak menjengkelkan dan bebas sabun ini juga bebas alkohol dan bebas paraben, dan ia berkesan membersihkan kotoran dan minyak tanpa menjejaskan keseimbangan pH kulit, jadi anda tidak perlu khawatir dengan pengeringan yang berlebihan.

Kemudian gunakan La Roche Posay Serozinc Soothing & Cleansing Solution (150ml), RM64.90. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dalam mengurangkan penampilan kilauan, penyelesaian pelembap ini yang direka khas untuk kulit berminyak adalah mustahak. Lebih-lebih lagi, ia membantu mengetatkan liang dan menenangkan jerawat anda.

Rutin Harian La Roche Posay Effaclar Duo (+) (40ml), RM99.90, adalah rutin harian yang sempurna untuk kulit yang berjerawat dan terutama jika anda mengalami cela, ketidaksempurnaan dan pori-pori yang tersumbat. Ia membantu mencegah kemunculan semula jerawat. Cukup gunakan krim lekat yang tidak melekit ini ke seluruh wajah anda dua kali sehari dan jika anda mempunyai kawasan yang disasarkan, cukup lap.

keperibadian: pemakai topeng
Dengan amaran kesihatan yang berterusan yang dilihat di mana-mana (dan diingatkan oleh semua orang), kami harap anda berperanan dalam melaksanakan tanggungjawab sosial anda dengan memakai topeng muka terutama ketika keluar untuk keperluan anda.

Apabila anda telah memakai topeng muka pelindung anda untuk jangka masa yang panjang (seperti yang seharusnya anda lakukan ketika anda melangkah keluar), maka kemungkinan terjadi kerengsaan dan kemerahan kulit terutama jika anda mempunyai kulit sensitif. Ini disebabkan oleh geseran yang berlaku di antara tepi topeng dan kulit.

Memilih produk yang tepat sememangnya relevan – sekarang lebih daripada sebelumnya. Produk penjagaan kulit yang digabungkan dengan bahan-bahan yang menenangkan seperti neurosensine ™ dan shea butter sangat bagus untuk melembapkan dan meningkatkan fungsi penghalang kulit.

Bagi mereka yang mempunyai kulit kering, tidak bertoleransi dan sensitif, La Roche-Posay Toleriane Dermo Cleanser (200ml), RM69.90, adalah pembersih susu yang sesuai untuk anda kerana ia membersihkan wajah anda yang lembut tanpa mengeringkannya secara lembut, dan boleh digunakan sebagai penghilang solek.

La Roche Posay Toleriane Dermo-Soothing Hydrating Lotion (200ml), RM89.90 adalah losyen penghidratan yang berfungsi dengan baik dalam mengisi semula kehilangan air yang berlaku semasa pembersihan. Dan anda tahu apa, kerana melembapkan ia juga membantu melegakan alahan dan ketidakselesaan pada kulit juga.

Tamatkan rutin penjagaan anda dengan menggunakan La Roche Posay Toleriane Ultra Light Cream (40ml), RM99.90, dua kali sehari. Bagi mereka yang mempunyai kulit yang sangat sensitif atau alergi, anda akhirnya dapat bersukacita kerana perawatan yang menenangkan ini diperkaya dengan neurosensine ™, mata air terma La Roche Posay dan shea butter. Ini membantu memperbaiki penghalang kulit serta mengurangkan kemerahan kulit dan ketidakselesaan sensitif yang lain.

personaliti: Pencuci tangan dan pembersih tangan yang kerap
Kebiasaan kita sekarang ini adalah kerap mencuci tangan dan menggunakan pembersih tangan seperti yang kita dorong

Malay News
Lifestyle Desk