CMCO kawalan COVID-19 dan menyelamatkan ekonomi: Noor Hisham

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Langkah-langkah yang dilaksanakan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (CMCO) di beberapa negeri telah mencegah lonjakan drastik dalam kes COVID-19 di negara ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.
Dia mengatakan semasa peringkat awal gelombang ketiga wabak itu, beberapa organisasi, termasuk London Imperial College, memproyeksikan jumlah jangkitan meningkat antara 5.000 hingga 8.000 kes sehari, sambil menambah bahawa Kementerian Kesihatan sendiri menjangkakan sekitar 4.500 kes sehari pada akhir Oktober.
“Tetapi ini tidak berlaku ketika kami menerapkan CMCO dan sekarang telah melihat hasilnya. Namun, perang (COVID-19) masih belum selesai, ”katanya dalam taklimat khas COVID-19 hari ini, yang juga dihadiri oleh pegawai kanan kementerian.

Dalam taklimat dua jam itu, Dr Noor Hisham mengatakan pada tahap awal wabak itu, pemerintah melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) yang walaupun terbukti efektif untuk mematahkan rantai jangkitan, menyebabkan negara ini mengalami kerugian sekitar RM2.4 bilion sehari.

“Oleh itu, semasa mesyuarat Majlis Keselamatan Nasional, kami mempertimbangkan kehidupan dan penghidupan, keseimbangan antara kesihatan dan ekonomi sebelum memutuskan CMCO,” katanya, sambil menambah bahawa KKM pada satu ketika bahkan mencadangkan agar MCO dilaksanakan di Selangor bermula 14 Oktober.
Namun, ini tidak dapat dilakukan setelah mempertimbangkan faktor ekonomi, dan dengan demikian (MCO) cadangan digantikan dengan CMCO, Dr Noor Hisham mengatakan ketika mengulas seruan netizen untuk melaksanakan semula MCO berikutan lonjakan kes baru-baru ini.

Ditanya sama ada KKM akan melakukan pemeriksaan COVID-19 berskala besar, dia berkata buat masa ini, hanya ujian massa pendekatan yang disasarkan yang akan dilakukan, seperti untuk individu yang kembali dari tempat berisiko tinggi dan juga pekerja asing.
Di samping itu, KKM juga telah mencadangkan untuk melakukan pemeriksaan berjadual terhadap pekerja dari sektor risiko seperti pembinaan dan pengeluaran di negeri-negeri tertentu, termasuk Lembah Klang, Negeri Sembilan, Pulau Pinang dan Sabah, kata Dr Noor Hisham.

Sementara itu, Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit KKM Dr Norhayati Rusli, yang juga menghadiri taklimat itu, mengatakan bahawa Malaysia telah membuat persediaan awal dari segi kemudahan dan sebagainya untuk menangani kemungkinan berlakunya wabak seperti COVID-19.

“Pada bulan Disember tahun lalu, Malaysia mengundang pakar asing dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk menilai kesediaan Malaysia untuk kemungkinan insiden, dan para pakar mendapati bahawa Malaysia telah memenuhi semua syarat yang dijelaskan,” katanya.

Dia juga mengatakan bahawa berita palsu yang disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab adalah antara cabaran yang dihadapi oleh kementerian.
“Ini adalah salah satu tantangan yang kami (KKM) hadapi … bagaimana meyakinkan masyarakat dan semua lapisan (masyarakat) bahawa COVID-19 itu nyata dan bagaimana setiap orang perlu bekerjasama dengan pemerintah untuk mencegah dan mencegah wabak itu,” katanya. kata.

Malay News
National Desk