Cukuplah! Gambit Saifullah tolak tawaran jayakan watak lelaki songsang

Cukuplah! Gambit Saifullah tolak tawaran jayakan watak lelaki songsang

Tahun lalu, drama slot Akasia TV3 berjudul Suamiku Lelaki Pendosa yang dibintangi Aaron Aziz, Gambit Saifullah, Sophia Albarakbah dan ramai lagi telah mencetuskan fenomena luar biasa di kalangan penonton.

Mana tidaknya, jalan cerita yang diketengahkan adalah berbeza dengan drama-drama sebelumnya dilihat, lebih-lebih mengetengahkan kisah seorang lelaki yang cuba berubah menjadi lelaki normal selepas menjalani kehidupan songsang.

Selepas meraih kejayaan dalam drama berkenaan, pelakon Gambit Saifullah memberitahu dia pernah menerima beberapa tawaran untuk menjayakan watak sebagai lelaki songsang.

Bagaimanapun, pemilik nama Mohd Saifullah Rosli menolak tawaran berkenaan kerana mahu mengekalkan ekslusif bagi watak Izfairin yang dipegangnya menerusi drama tersebut.

“Selepas drama ‘Suamiku Lelaki Pendosa’ saya ada terima beberapa tawaran watak yang sama tapi saya tolak. Kalau mahu saya pegang peranan sebagai lelaki songsang, mungkin dalam filem versi drama itu. Kalau projek lain saya kena pertimbangkan dahulu,”ujarnya.

Dalam pada itu, pemenang Pelakon Antagonis Terbaik di Tonton Anugerah Drama Sangat 2023 baru-baru ini meluahkan rasa syukur dan gembira dengan pengiktirafan yang diterimanya.

“Saya nak ucap tahniah kepada para juri, barisan pelakon dan semua penonton. Semua pelakon telah memberikan yang terbaik. Saya bersyukur dan saya rasa watak yang dipegang oleh saya sangat mencabar. Saya baca skrip dahulu sebelum menerima tawaran berlakon. Saya tahu watak itu sekadar lakonan dan saya rasa tiada masalah,”katanya.

Dikesempatan itu, Gambit mengakui bukan mudah bagi dirinya untuk menjayakan watak sebagai seorang gay dan mencintai suami orang.

Katanya lagi, dia berasa kekok ketika melakonkan watak Izfairin disebabkan karakter sebenarnya adalah seorang yang kasar.

Jelasnya lagi, dia tidak membuat sebarang rujukan sebaliknya mencipta sendiri personaliti bagi menjayakan watak tersebut.

Sumber: mStar (Ain Norman), Instagram @gambitsaifullah