Norma Baru Perayaan Deepavali bagi menentang COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Hindu-Deepavali-Malaysia

Kuala Lumpur: Ini akan menjadi perayaan Deepavali yang baru di Malaysia tahun ini, tetapi kegembiraan untuk memasuki Festival Lampu pada 14 November sama sekali tidak akan menjatuhkan kemenangan kebaikan atas kejahatan yang ditunjukkannya.
Bagi sebahagian penganut Hindu, Deepavali, atau Diwali ketika festival ini juga disebut, melambangkan kepulangan Tuan Rama setelah menyelamatkan isterinya yang diculik Ratu Sita dan menaklukkan raja iblis Ravana.

Bagi penganut agama Hindu yang lain, ini mewakili kemenangan Dewa Krishna dan isterinya Satyabhama atas Narakasura yang jahat.
Kemenangan kebaikan atas kejahatan melampaui penaklukan fizikal; itu juga merangkumi kemenangan atas kegelapan, maksiat, kejahilan, korupsi dan penyakit, untuk beberapa nama.

Salah satu contoh yang baik adalah kemenangan kakitangan kesihatan Malaysia dalam perang mereka melawan COVID-19 yang mematikan.
Kejayaan berterusan mereka bukanlah pencapaian kecil.

Sejak awal tahun ini hingga 9 November, kakitangan kesihatan telah memberi kesihatan kepada 29,579 pesakit COVID-19 di negara ini.
Itu adalah 71.8 peratus daripada jumlah keseluruhan 41.181 orang yang dijangkiti oleh coronavirus ini di negara ini, dan lebih tinggi daripada kadar pemulihan global 70.5 peratus, pada 9 November.

Secara perbandingan, menurut statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar pemulihan adalah 63 peratus di Amerika Syarikat, negara dengan jumlah kes COVID-19 terbanyak – 10,288,480 – pada 9 November.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa Malaysia telah menurunkan kepada kurang daripada 1.0 bilangan asas pembiakan R0 (diucapkan R Naught), yang menunjukkan kadar infeksi, iaitu 2.2 pada awal gelombang ketiga saat ini dari COVID-19.

Dia mengaitkan keberhasilan itu dengan pelaksanaan Perintah Pengendalian Pergerakan Bersyarat (CMCO), Perintah Pengendalian Pergerakan yang Disempurnakan (EMCO) dan Perintah Pengendalian Pergerakan yang Disasarkan (TEMCO) yang memiliki prosedur operasi standard (SOP) masing-masing.

Dia menerangkan pentingnya mematuhi SOP ini, seperti:
mengelakkan tempat yang sesak, ruang terhad dan perbualan yang rapat;
basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun dan air;
memakai topeng muka di tempat awam; dan
mematuhi peringatan Kementerian Kesihatan mengenai pertukaran salam, batuk dan bersin, tinggal di rumah, dan membersihkan permukaan yang sering disentuh.
Dr Noor Hisham mengatakan bahawa ketiadaan vaksin memerlukan pertempuran melawan COVID-19 dilancarkan di luar tubuh manusia dan, oleh itu, memerlukan SOP ini.

Oleh itu, SOP ini dan lain-lain mesti diperhatikan semasa Deepavali ketika penganut Hindu merayakan perayaan tersebut dalam majlis yang baru di bawah CMCO, EMCO dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (RMCO).
Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pada 5 November SOP yang harus dipatuhi oleh penganut agama Hindu di kuil dan kediaman pada hari Deepavali.
Di zon RMCO dan CMCO, di pintu masuk kuil, mereka harus mencatat kehadiran mereka dengan aplikasi MySejahtera atau di buku kehadiran, apakah suhu badan mereka diambil dan menyatakan diri mereka bebas dari batuk, sakit tekak dan kesukaran bernafas.

Orang yang menderita penyakit kronik, orang tua dan kanak-kanak di bawah 12 tahun tidak digalakkan pergi ke kuil di zon ini.
Lima sesi doa masing-masing 30 minit, dengan 30 orang setiap sesi, dibenarkan di kuil dari jam 7 pagi hingga tengah hari – selama lima jam atau 300 minit – pada hari Deepavali. Setiap sesi akan dipisahkan selama 30 minit untuk membolehkan pembersihan.

Persembahan manis harus diedarkan dalam paket dan para penyembah harus bersurai selepas solat.
Di rumah di zon RMCO dan CMCO, saudara terdekat sehingga 20 orang dibenarkan pada satu-satu masa di rumah mendarat; sehingga 10 orang di kediaman strata hingga 1.500 kaki persegi dan hingga 15 orang di tempat tinggal strata hingga 2.500 kaki persegi.

Ahli keluarga / individu digalakkan memakai topeng muka, memastikan jarak fizikal sekurang-kurangnya satu meter dan menggunakan pembersih tangan atau kerap mencuci tangan dengan sabun dan air.
Aktiviti penjualan / perniagaan dalam talian digalakkan di zon ini. Aktiviti penjualan / perniagaan di premis hanya diperbolehkan dengan izin yang diberikan oleh pihak berkuasa tempatan atau pihak berkuasa lain.

Di zon EMCO, solat tidak boleh dilakukan di kuil dan lawatan ke rumah juga tidak diizinkan.
Di rumah-rumah di zon-zon ini, perayaan mesti dihadkan kepada ahli keluarga di rumah sambil memastikan jarak fizikal dan kebersihan diri serta mengelakkan kawasan sesak, ruang terhad dan perbualan yang rapat.

Perlu dilakukan pembersihan rutin terutama di meja makan dan permukaan yang sering disentuh.
Tiada aktiviti penjualan / perniagaan yang dibenarkan di zon EMCO.
Meraikan Deepavali dalam keadaan baru adalah salah satu cara untuk memecahkan rantai jangkitan COVID-19 dan meratakan lekukan.
Seperti kata Dr Noor Hisham, mari kita menjaga diri kita, keluarga kita, masyarakat kita dan negara kita. Kita pasti dapat menang atas coronavirus jahat.

Malay News
National Desk