Dr Mahathir tawarkan potongan pencen 10% kepada mereka yang terkesan COVID-19

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Dr Mahathir Muhammad

Kuala Lumpur: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengatakan dia bersedia mengambil potongan pencen sebanyak 10 peratus untuk menolong mereka yang kehilangan sumber pendapatan mereka kerana wabak COVID-19.

Dalam satu kenyataan, Dr Mahathir mengatakan bahawa dia memutuskan hal ini kerana hidupnya tidak dipengaruhi oleh pelaksanaan lockdown dan prosedur operasi standard (SOP) untuk mengekang penyebaran COVID-19.

Untuk merapatkan jurang antara kumpulan yang bernasib baik dan mereka yang menghadapi masalah, adalah wajar untuk memotong 10 peratus gaji pekerja di sektor kerajaan dan swasta dan menggunakan wang tersebut untuk menolong orang miskin semasa wabak itu, tambahnya.
“Pada setiap kesempatan ketika saya menjadi perdana menteri, gerakan pertama saya adalah memotong gaji saya dan gaji menteri, timbalan menteri dan pegawai kanan kerajaan sebanyak 10 peratus. Tidak ada masalah ekonomi yang besar ketika itu.

“Sekarang gaji telah meningkat berkali-kali dari sebelumnya. Walaupun banyak yang kehilangan pendapatan, mereka yang bekerja di kerajaan tidak mengalami kekurangan. Malah syarikat sektor swasta tidak kekurangan gaji, ”katanya.

Semalam, Dr Mahathir mencadangkan agar mereka yang mendapat gaji tinggi di sektor kerajaan atau swasta menyumbang 10 peratus daripada gaji mereka kepada mereka yang kurang bernasib baik terutama orang yang telah kehilangan pekerjaan setelah COVID-19.

Malay News
National Desk