Diperlukan pengurangan yang lebih pantas dan berkesan – PM Muhyiddin

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Prime_Minister_Malaysia

Kuala Lumpur: Situasi jangkitan Covid-19 ketika ini memerlukan pendekatan mitigasi atau intervensi yang lebih cepat dan berkesan, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (pix) yang mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada Covid-19 hari ini.
Dalam catatannya di Facebook hari ini, dia mengatakan ini mengikuti laporan peningkatan jumlah kes positif di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Johor, yang telah berubah menjadi zon kuning atau merah hanya dalam satu atau dua minggu.

“Alhamdulillah, saya mempengerusikan Mesyuarat Khas MKN di Covid-19 pagi ini untuk membincangkan tindakan yang perlu diperhebat untuk membendung dan menangani wabak Covid-19.
“Saya juga menyatakan keprihatinan terhadap situasi Covid-19 di negara ini yang masih menunjukkan peningkatan jumlah kes positif walaupun bukan peningkatan mendadak,” katanya.
Oleh itu, Muhyiddin mengatakan bahawa dia telah mengarahkan MKN untuk melakukan tinjauan terhadap prosedur operasi standard (SOP) untuk aktiviti sosial dan sukan untuk memutuskan rantai jangkitan Covid-19.

Dia mengatakan bahawa SOP perlu diperketatkan sama seperti SOP semasa Perintah Kawalan Pergerakan.
Perdana Menteri mengatakan MKN akan mengemukakan cadangan mengenai SOP yang diperketatkan dalam pertemuan mereka esok.
Dia juga menyatakan harapan agar SOP yang diperketat akan diberlakukan segera kerana kadar jangkitan semasa cukup membimbangkan.

Sementara itu, Muhyiddin berkata, dia juga bersetuju dengan cadangan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sabah untuk meminda SOP Perintah Kawalan Pergerakan (EMCO) Enhanced di semua kawasan di negeri ini.
Dia mengatakan bahawa pindaan terhadap SOP bertujuan membantu orang yang terlibat untuk hidup dalam keadaan EMCO yang lebih baik.
Perdana Menteri juga mengatakan bahawa antara perkembangan positif yang dilaporkan dalam pertemuan khas itu adalah berakhirnya CMCO di lapan penjara setelah tidak ada kes baru dilaporkan di sana selama 14 hari terakhir.
“Tahniah kepada Jabatan Penjara dan Kementerian Kesihatan untuk bekerja sama dengan baik untuk mengekang penyebaran Covid-19 di penjara,” tambahnya.

Malay News
National Desk