EC akan mengeluarkan SOP baru untuk pilihan raya

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
EC ABdul Ghani Salleh

Kuala Lumpur: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengeluarkan prosedur operasi standard (SOP) baru untuk pilihan raya tidak lama lagi memandangkan keadaan COVID-19 semasa di negara ini.
Pengerusinya, Datuk Abdul Ghani Salleh mengatakan, SOP akan mempertimbangkan tiga saranan yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan (KKM) seperti tidak melakukan perjalanan antar-negara dan antar-daerah, tidak ada perjumpaan besar-besaran selama kempen dan tidak ada kunjungan ke rumah.
“Setelah SOP baru siap, kami akan mengumumkannya. Kami juga akan mempertimbangkan pandangan dari pihak lain, ”katanya kepada Bernama TV ketika dihubungi di sini, hari ini.
Abdul Ghani mengatakan akan ada peraturan yang lebih ketat, seperti untuk kempen media sosial, yang akan dijelaskan kemudian.

Namun, katanya, SOP yang ada masih berlaku sesuai dengan Pedoman Pencegahan COVID-19 untuk Pelaksanaan Pilihan Raya yang dikeluarkan oleh SPR.
Sebelum ini, SPR telah menetapkan beberapa garis panduan baru untuk pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi yang dijadualkan diadakan pada 5 Disember.

Antaranya tidak ada lawatan dari rumah ke rumah atau berjalan kaki oleh calon atau penyokong mereka semasa kempen.
SPR juga mencadangkan agar calon atau parti yang bertanding hanya dibenarkan membuka satu bilik operasi.
Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham mengesyorkan agar tidak diadakan pilihan raya buat masa ini.
Namun, katanya jika pilihan raya tidak dapat dielakkan, KKM mencadangkan agar diadakan sepenuhnya sesuai dengan tiga saranannya.
– BERNAMA