Jurulatih KL tidak meletakkan sasaran tinggi untuk Piala Malaysia

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Melaka: Ketua jurulatih Kuala Lumpur, Nidzam Adzha Yusoff tidak akan meletakkan sasaran tinggi dalam pertandingan Piala Malaysia 2020, yang dijadualkan bermula pada 6 November, tetapi berharap City Boys dapat memberikan kejutan pada pusingan awal pertandingan.
Dia mengatakan bahawa tumpuannya sekarang adalah untuk memperbaiki kelemahan mereka setelah tewas 0-2 kepada Kuching FA dalam perlawanan terakhir Liga Perdana di Stadium Hang Jebat di sini malam tadi, sehingga menyaksikan skuad bandar ini menduduki tempat ketiga liga.
“Tentu saja, kita harus lebih siap selain meningkatkan mutu permainan (untuk menghadapi pertandingan Piala Malaysia),” katanya kepada wartawan setelah pertandingan, malam tadi.

Pada perlawanan itu, Kuching FA di bawah jurulatih Akira Higashiyama memperoleh kemenangan kelima berturut-turut menerusi gol dari pemain Brazil, Bryan Jones Anicezio pada minit ke-21 sebelum pemain dari Jepun, Yuta Suzuki mengesahkan kemenangan itu dengan yang kedua pada minit ke-34.
Mengulas permainan, Nidzam Adzha menyatakan kekecewaannya dengan hasilnya dan mengakui kesilapan yang dilakukan oleh pemainnya yang memberi peluang kepada lawan untuk mencetak gol walaupun skuadnya bermain dengan baik pada awal perlawanan.

Sehubungan itu, jurulatih kelahiran Taiping yang berusia 52 tahun mengatakan bahawa selain mempersiapkan pasukannya untuk menghadapi pertandingan Piala Malaysia 2020, dia juga akan memastikan anak buahnya dapat mencabar (pasukan lain) setelah layak ke Liga Super 2021.
Sementara itu, Akira mengakui prestasi Kuching FA pada awal liga tidak memuaskan tetapi pemainnya berjaya bangkit dan menamatkan baki lima perlawanan dengan mengumpulkan mata penuh.

Jurulatih Jepun itu mengatakan bahawa dia akan tetap fokus untuk menganalisis lawan dalam jangka masa pendek ini sebelum Piala Malaysia bermula.
Format kalah mati yang digunakan dalam pertandingan bola sepak Piala Malaysia kali ini melibatkan 16 pasukan yang terdiri daripada 11 pasukan Liga Super dan lima pasukan teratas dari Liga Perdana.
Cabutan Piala Malaysia akan diadakan pada 1 November, dengan perlawanan pusingan pertama pada 6, 7 dan 8 Nov. Peringkat suku akhir akan diadakan pada 12 dan 13 Nov, separuh akhir pada 17 November, sementara final pada 22 Nov .

Malay News
Sports Desk