Enrique elak ulas masa depan Mbappe

Enrique elak ulas masa depan Mbappe

PENGENDALI Paris Saint-Germain (PSG) Luis Enrique mengelak beberapa soalan mengenai masa depan Kylian Mbappe di kelab Ligue 1 itu.

Sebaliknya, dia menegaskan lebih fokus pada perlawanan kedua pusingan 16 terbaik Liga Juara-Juara di laman kelab LaLiga, Real Sociedad pada Rabu.

Kapten Perancis, Mbappe, penjaring gol terbanyak sepanjang zaman kelab itu, masih belum bermain perlawanan penuh sejak memaklumkan PSG bahawa dia akan meninggalkan gergasi Paris sebagai ejen bebas pada penghujung musim ini.

Sejak ditampilkan dari bangku simpanan ketika menjaringkan gol kemenangan menentang Nantes pada 17 Februari, pemain berusia 25 tahun itu telah digantikan dalam dua perlawanan Ligue 1 berturut-turut yang menyaksikan PSG seri.

“Sangat mudah untuk menguruskan (soalan mengenai Mbappe), saya hanya mengambil apa sahaja soalan yang wartawan mahu dan menjawab apa sahaja yang saya mahu, itu formula saya….

“Perlawanan itu sangat penting sehingga tiada sebarang komen yang perlu dibuat (mengenai Mbappe),” kata Enrique pada sidang akhbar di San Sebastian.

Dalam pada itu, Enrique bertekad untuk menghalang sebarang gangguan ketika PSG, yang mendahului 2-0 pada perlawanan kedua menentang Real Sociedad, menyasarkan tempat ke suku akhir Liga Juara-Juara.

“Perlawanan kedua Liga Juara-Juara semuanya sukar, keputusan yang kami ada adalah baik, tetapi ia mengelirukan jika anda tidak tampil dengan sikap yang betul. Jika anda keluar tanpa sedar, anda akan tenggelam dalam kesengsaraan, itulah yang saya cuba untuk mengelak,” kata Luis Enrique, menyedari suasana riuh rendah yang akan dihadapi PSG di Reale Arena selepas tiket habis dijual.

Sementara itu, pengendali Real Sociedad, Imanol Alguacil, yang pasukannya bergelut untuk mencapai prestasi dalam beberapa minggu kebelakangan ini apabila hanya memenangi satu daripada sembilan perlawanan kompetitif terakhir, yakin pasukannya boleh bangkit menumbangkan gergasi Perancis tersebut.

“Kami mahu menyingkirkan PSG, sekurang-kurangnya saya percaya itu. Semoga selepas perlawanan kami semua akan gembira meraikan hantaran itu, ia akan menjadi satu kejutan,” kata Alguacil.

Liga Juara-Juara

Pusingan 16 Terbaik

Perlawanan Kedua

Rabu (6 Mac)

Bayern Munich (0) lwn (1) Lazio, 4 pagi

Real Sociedad (0) lwn (2) Paris Saint-Germain, 4 pagi

Khamis (7 Mac)

Real Madrid (1) lwn (0) RB Leipzig, 4 pagi

Manchester City (3) lwn (1) BK Copenhagen, 4 pagi

* Dalam kurungan keputusan perlawanan pertama